Het wonderdieet in één recept

Hilko Timmer 2 jun 2015

Drie jaar geleden woog ik honderdveertig kilo. Nu komt de weegschaal niet verder dan eenentachtig. Het was hard werken, een worsteling tot suïcidale neigingen aan toe, want wat heeft het leven voor zin zonder mijn troostvoedsel?

Regelmatig vragen collega’s, vrienden en kennissen hoe ik het gedaan heb. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ‘Open de deur naar de hel, loop zonder omkijken door en hoop, dat je er aan de andere kant weer uitkomt.’ Zelf ben ik eruit gekomen, een stuk gezonder, gelukkiger en vooral minder dik, maar het advies word niet enthousiast ontvangen.
Er worden mensen rijk van het verzinnen van wonderdiëten. Ook ik zou een boek kunnen schrijven over mijn route van dodelijk overgewicht naar een gezonde levensstijl, maar met de waarheid zal ik niet rijk worden. Bovenstaand advies verkoopt nu eenmaal niet. Toch heb ik tijdens mijn oorlog tegen de kilo’s één recept geleerd dat ik niemand wil onthouden, het recept voor een vette bankrekening. Een eenvoudig vierstappenplan.

Stap 1.
Zorg dat je een persoonlijk verhaal hebt over hoe ongezond je was en hoe gezond je nu bent, het liefst met foto’s.

Stap 2.
Verzin een boosdoener en vertel dat het verbannen daarvan uit je dieet tot de verbazingwekkende effecten heeft geleid. Het liefst iets dat veel mensen graag eten en een wetenschappelijk klinkende naam heeft zoals Gluten, koolhydraten of genetisch gemodificeerde bestanddelen.

Stap 3.
Schrijf een boek of een artikel, aangevuld met lezingen en interviews, waarbij je vooral je eigen verhaal niet weg moet laten en je advies onderbouwt met pseudowetenschappelijke kennis. Echte kennis is taboe. Dat zou alleen maar nuance en twijfel met zich meebrengen en dat werkt remmend op de groei van je bankrekening.

Stap 4.
Begeleid mensen in het verbannen van hun zo geliefde, maar ongezonde producten. Als de verandering drastisch genoeg is, zal dat op de korte termijn zeker een positief effect hebben op de gezondheid van je klanten. Elk mens voelt zich beter als je hem het idee geeft, dat hij goed bezig is, toch? De lange termijn kun je negeren. Tegen die tijd is je bankrekening al kilo’s aangekomen.

Succes gegarandeerd!

Ik kijk met verlangen uit naar alle nieuwe diëten die binnenkort zullen verschijnen. Zelf heb ik ze niet nodig, maar de markt voor wonderdiëten is nog lang niet verzadigd. Oplichting? Welnee! Onderzoek wijst uit, dat rijke mensen minder vaak ziek worden en een gezondere levensstijl hebben.