Geautomatiseerde zwart-wit denkers 2.0.

Armanda 15 mei 2015

Mensen zijn wreed. Zelfzuchtig en wreed. Evolutionair gezien handig, maar als sociaal functionerend wezen onhandig en afstotend. In de sociale psychologie is er zo iets als ‘geloof in een rechtvaardige wereld’, dit maakt ons (soms onbewust) geautomatiseerde zwart-wit denkers. De wereld is nu eenmaal mooier als wij ons voorhouden dat goede dingen goede mensen overkomen en slechte dingen slechte mensen. Krantenkop met “Jonge vrouw verkracht in steeg”, to bad for her… ze zal het wel verdiend hebben. “Stel kan geen kinderen krijgen” Ach zo erg is dat toch niet? Een hond is ook leuk! “Jongen in elkaar geslagen buiten de kroeg” .. hij lokte het vast uit omdat hij agressief dronken was.

Op het nieuws: “Een boot vluchtelingen omgeslagen”.. Tja wat voor gedachte komt dan in je op? Een boot vol vluchtelingen die hun leven wagen en hopen dat zij de overkant halen. Dat is geen lef maar wanhoop. Zij maakten een keuze die voor ons ondenkbaar is, daar vormen wij domme Europeanen, binnen 20 seconden even een mening over. Wat zeg ik 10 seconden. Hoogstens. Die mening is dan ook zeer uitgedacht en hangt maar net af van het moment dat de tv wordt aangezet of krant wordt opengeslagen. Het hangt maar net af van waar de bed, bad en brood discussie is gestrand. Wij doen niets aan de oorlog met IS, wij houden onze mond, armen over elkaar.

“Griekenland weer failliet” .. ‘Nee niet weer’ hoor ik 16,8 miljoen Nederlanders denken. Om precies te zijn 16,8 miljoen Nederlanders (min 150 leden van de Tweede Kamer). Bericht vanuit de EU: No worries, het geld staat morgen op de rekening, met vriendelijke groet de EU. PS. Maak het geld maar op hoor, wij hebben toch geen andere gegadigden.

Door de jaren heen hebben wij ons egoïsme niet meer nodig. Nu komen de vluchtelingen hierheen. Hier. De plek waar wij druk discussiëren of zij wel welkom zijn. De plek waar wij immuun zijn geworden voor ellende van anderen. Die vrouw in die steeg die had het vast verdiend. Kinderen zijn geen must. Geweldloos stappen is maar gewoontjes. En vluchtelingen.. die hebben geen prioriteit. Delen? Hoe zit het dan met ons eten, drinken, veiligheid en onderdak.. en het belangrijkste: geld? Wreed zeg ik je.