Het antwoord

Ron Zoetmulder 9 apr 2015

Het antwoord is dat het zo is als het is. De wereld is zo. De wereld is hard en eigenlijk verschrikkelijk. Dat moeten wij accepteren. Wij die dit roepen zijn niet depressief of gek, nee, de wereld is raar, de wereld is idioot. Sodom en Gomorra? Waarom blijven wij anders oorlog voeren? Andere mensen doden? Dieren doden, dieren opeten? Natuur verwoesten, oerwouden kappen die ons nota bene zuurstof geven? Zitten wij aan de drugs? Eten wij het verkeerde voedsel? Zou dat de oorzaak van alle ellende zijn?

Volgens Michio Kushi van het Kushi-Instituut is het antwoord gezond eten. Want alleen dan zetten wij onze geest en gedachten open voor het goede van het universum en de natuur om ons heen en krijgen wij op deze manier de goede gedachten door die wij dan weer kunnen omzetten in goede daden. Ik moet zeggen dat dat bij mijzelf kennelijk wel het geval zou kunnen zijn, want vroeger toen ik klein was en zelfs tot mijn 46ste (!) was ik eigenlijk een beetje een kakkertje en redelijk verzot op geld. Sinds mijn 46ste jaar eet ik vegetarisch en versere groenten dan vroeger en wat ben ik nu aan het schrijven? In ieder geval geen boek over hoe je snel rijk moet worden!

Maar zit de ellende niet in onze genen? Zitten wraakgevoelens in onze genen? Is het niet zo dat als de ander een fout maakt, dat hij dan eigenlijk ook echt dood moet volgens onze oergevoelens? Volgens onze oergenen? Het is dat wij mensen ons en deze gevoelens nog vaak kunnen beheersen en dat wij neutrale rechters benoemd hebben om te oordelen, anders zou het nog erger zijn…
Volgens mij zit het probleem in onze ruilacties, in ons geld en de daarmee verbonden rente, die absoluut niet Halal is en ook in de Bijbel al werd verboden. Mammon, een woord voor geld of rijkdom, in het Nieuwe Testament gepersonifieerd tot een kwade bovennatuurlijke macht. Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen, dat zei Plato al in de 4e eeuw voor Christus!

Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: motten en roest vreten ze op en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten motten noch roest ze op, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.