De illusie van vrijheid

Gillian Amber de Zwart 30 apr 2015

“Vrijheid is een truc, namelijk indoctrinatie”, een sabotage of illusie, die de indoctrinatie vervaagd en de zogenaamde vrijheid tentoonstelt. Want zijn wij eigenlijk wel vrij? Soms vraag ik mij af of anderen het ook door hebben, dat wij eigenlijk onderdrukt worden door onze samenleving. Constante onderdrukking in een samenleving die wij omarmen als ‘de vrije samenleving’. Door regels, geloof en indoctrinatie van de politiek, ontneem je jouw eigen vrijheid. Want vrijheid is verantwoordelijk zijn voor alles wat er in jou leven gebeurd. Dus ook jou eigen keuzes en beslissingen. De keuzes die jij maakt voor jou politieke voorkeuren maar ook de keuzes die jij maakt om tegen de onderdrukking van de vrijheid te doen.

Laatst rekende ik een smoothie af en terwijl ik dat deed viel mijn oog op een vermoedelijk christelijk gezin, maar ook op een moslims gezin met kinderen die nog geen enkel idee hebben onder welke politieke samenleving zij eigenlijk leven, nog zo naïef. Net zo naïef als alle andere mensen die de truc nog niet door hebben, de mensen die er dus niets tegen doen. Ik richtte me weer op de smoothie die ik aan het afrekenen was en bedacht mij dat vrijheid het zelfde is voor iedereen, je bent dus vrij wanneer jij je eigen vrijheid erkent. Dus je kan ook vrij zijn met onderdrukking van een politiek standpunt of religie.

Denk dus na over de politiek want goede politiek is een discussie, net zoals de discussie over welke smootie het lekkerste is, niemand zal het ooit eens zijn met elkaar. Maar probeer te achterhalen welke jij het liefst heb en laat je niet meeslepen in de illusie, want hoe dichterbij je kijkt des te minder je meekrijgt van wat er echt gebeurd.