Redactie Metro Sport 14 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Vinícius leidt Real Madrid met drie treffers naar winst Supercup

Real Madrid heeft voor de dertiende keer de Spaanse Supercup gewonnen. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti rekende in de finale in Riyad in Saudi-Arabië af met rivaal FC Barcelona: 4-1. Barcelona was een jaar geleden in de eindstrijd nog met 3-1 te sterk voor Real en blijft nu op veertien eindzeges in de Spaanse Supercup staan.

Vinícius Júnior was in het Al-Awwal Park, dat gevuld was met 25.000 toeschouwers, de uitblinker. De Braziliaan maakte voor rust drie doelpunten voor Real. De laatste speler van Real Madrid die dat lukte tegen Barcelona was de Chileen Iván Zamorano in januari 1995.

Real leidde na 10 minuten al met 2-0. Jude Bellingham stuurde Vinícius in de 7e minuut de diepte in. Verdediger Jules Koundé liet een enorme ruimte achter zich en kon de Zuid-Amerikaan niet meer bijhalen. Vinícius omspeelde keeper Iñaki Peña en schoof binnen: 1-0. In de 10e minuut werd de bal opnieuw achter de verdediging van Barcelona gelegd. Dit keer kreeg Rodrygo de ruimte. De aanvaller behield het overzicht en stelde zijn landgenoot Vinícius in staat de bal bij de tweede paal binnen te glijden.

Frenkie de Jong

FC Barcelona, met Frenkie de Jong in de basis, deed na ruim een half uur wat terug. Robert Lewandowski schoot een afvallende bal, vanaf de rand van het zestienmetergebied, fraai binnen (2-1). Vinícius zorgde er nog voor rust voor dat de marge weer twee treffers was. Hij benutte een strafschop, die hij zelf had verdiend na een overtreding van Ronald Araújo.

De tweede helft was minder vermakelijk. Real haalde de spanning in de 64e minuut definitief uit het duel. Rodrygo kreeg de bal ter hoogte van de penaltystip voor zijn voeten en schoot laag over de grond raak (4-1).

Barcelona beëindigde het duel met tien man na een rode kaart (twee keer geel) voor Araújo.