Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Oud-voetballer Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden

De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat hebben familieleden van de oud-voetballer en voormalig bondscoach van Duitsland maandag aan het Duitse persbureau dpa laten weten.

Beckenbauer won als speler van Bayern München driemaal de Europa Cup 1. Hij leidde de Duitsers in 1974 als aanvoerder naar de wereldtitel, na een gewonnen finale tegen het Nederlands elftal (2-1). Twee jaar eerder was hij al Europees kampioen geworden. In 1990 won ‘Der Kaiser’ als bondscoach met Duitsland de wereldtitel.

Beckenbauer was een van de initiatiefnemers om het wereldkampioenschap voetbal van 2006 naar Duitsland te halen. Hij slaagde in die missie, maar werd later ervan beschuldigd steekpenningen te hebben betaald. Tot een rechtszaak kwam het nooit, want in 2020 werd bekend dat zijn zaak verjaard was.

Sierlijk

Beckenbauer voetbalde behalve voor Bayern München ook voor Hamburger SV en New York Cosmos. Hij veroverde met al die clubs een landstitel. Hij werd als trainer kampioen met Bayern München en Olympique Marseille.

Als sierlijke centrale verdediger verscheen Beckenbauer vaak in scoringspositie. Alleen al voor Bayern München maakte hij zestig doelpunten in 427 wedstrijden. Hij trof veertien keer doel in 103 interlands voor het toenmalige West-Duitsland.

Erevoorzitter

De Duitse voetbalicoon was niet alleen zeer succesvol als speler, trainer en bondscoach. Hij was van 1994 tot 2009 ook president van Bayern München, de club die hem erevoorzitter heeft gemaakt.

Beckenbauer kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties