Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Sport 25 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Boze reacties om Ajax dat vrouwenteam niet wil huldigen: ‘Wereldkampioen zieligheid’

Ajax steekt een stokje voor de publieke huldiging van het vrouwenteam in Amsterdam. Het feest zou komende maandag op het Leidseplein moeten losbarsten. Maar de directie van Ajax „heeft de gemeente gevraagd om hiervan af te zien”, verklaart de gemeente. Die blaast de huldiging daarom af. De beslissing valt bij veel mensen in het verkeerde keelgat. „Ronduit seksistisch”, klinkt er.

Het vrouwenteam van de Amsterdamse club werd eerder deze maand kampioen na een 6-1 zege bij PEC Zwolle. Het is de derde titel, na de eerdere kampioenschappen van 2017 en 2018. Het mannenteam draait daartegenover een belabberd seizoen. De club wist geen potten te breken in Europa en moest de landstitel afstaan aan Feyenoord, waardoor de onvrede binnen de club aanzwelt.

Ajax: ‘Gebrek aan vreugdestemming’

Ajax bevestigt dat de club aan de burgemeester heeft gevraagd om de huldiging te heroverwegen. „De ontvangst op 17 mei in de ambtswoning werd zeer gewaardeerd en er waren rondom het behaalde kampioenschap al meer festiviteiten. Wij staan niet achter het moment en de locatie van de aangeboden huldiging”, zo laat de club weten. Dit heeft volgens Ajax meerdere redenen. „Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal.”

Verder zegt Ajax: „Ook het gebrek aan vreugdestemming bij en rondom Ajax in het algemeen (in verband met de prestaties van Ajax 1 dit seizoen) spelen hierin een rol. Om de Ajaxvrouwen volgende week alsnog in de stad te huldigen vinden we onverstandig en ook geen goed signaal naar de Ajaxvrouwen en evenmin naar onze fans.”

Burgemeester Femke Halsema en wethouder Sofyan Mbarki van Sport hadden de huldiging graag willen verzorgen. „Zonder medewerking van de club zien de burgemeester en de wethouder helaas geen mogelijkheid om nog dit seizoen een geslaagde huldiging te organiseren”, staat in de verklaring.

Reacties

D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk (Amsterdam) haalt in Het Parool flink uit naar Ajax: „Dat het huldigen van een winnend Ajaxteam op het Leidseplein ‘alleen weggelegd zou zijn voor de mannen’ is ronduit seksistisch. De huldiging van een winnend team is geen politiek statement, zoals zij stellen, maar verdiende waardering voor de enorme prestatie.”

Ook op Twitter regent het woedende reacties. „Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Zeer teleurgesteld in wat zou moeten voelen als ‘mijn’ club”, schrijft oud-Ajaxspeler en international Merel van Dongen. Een ander: „Je zal maar zo’n lul zijn dat je aanstoot neemt aan een paar vrouwen die op een balkon een bos bloemen krijgen”, schrijft iemand.

Gefeliciteerd Ajax, toch nog een prijs! Jullie zijn dit jaar wereldkampioen zieligheid #gênant https://t.co/0Gi1w0BIx0— Peter Pannekoek (@PannekoekPeter) May 24, 2023

Wat een volkomen krankzinnige afgang is dit. Voor de Ajax vrouwen de grootste belediging die ze maar kunnen krijgen, van hun eigen club nog wel. https://t.co/fmeemE3r8B— Jurryt van de Vooren (@jRRT) May 24, 2023

Hoe noem je eigenlijk mannelijke directeuren die vinden dat de vrouwenafdeling van hun cluppie niet gehuldigd mag worden omdat de mannenafdeling er niks van gebakken heeft? Ben je dan een vrouwenhatende malloot of een mallotige vrouwenhater? #Ajaxhttps://t.co/NL3Firhr5K— Valdar Berkenbosch (@VBerkenbosch) May 24, 2023

Je hoeft niet te gaan. Je hoeft het zelfs geen goed idee te vinden. Maar als jij een jong meisje bent en je houdt van voetballen, betekent het misschien de wereld als je vrouwen gehuldigd ziet worden. Eindelijk iemand zoals jij, eindelijk een beeld waar je van kan dagdromen
— Arco (@arcinho) May 24, 2023

De mannen van Ajax presteren wat minder en DUS mogen de vrouwen hun landskampioenschap niet vieren.
Het ‘argument’: het is al even geleden, en het gebrek aan enthousiasme is slecht voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal’.
Ik zie seksisme en dat staat die ‘topclub’ niet…
— Cees A.E. Geluk, Schrijver (@Cees_Geluk) May 25, 2023

Niet iedereen is het overigens oneens met de beslissing. Sommige mensen vinden dat de argumenten van de club hout snijden. „Ajax had in zijn hoogtijdagen 7,6 miljoen mensen die wilden kijken. Hoeveel hebben naar vrouwenvoetbal gekeken? Vrouwen kijken er niet naar. Anders zouden sponsoren allang massaal ingehaakt zijn. Aanstellerig politiek gewin dit”, schrijft Rico. Een andere Ajacied: „In de eerste plaats is de vrouwencompetitie niet hetzelfde als de mannencompetitie. Op veel punten. Bovendien worden de mannen van Ajax ook niet meer op het Leidseplein gehuldigd.”

Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.