Metro
Metro Sport 4 jun 2020 / 21:32 uur

Kerkrade wil zijn Roda helpen: huur stadion naar 250.000 per jaar

De burgemeester en wethouders van Kerkrade willen Roda JC helpen en de stadionhuur een aantal jaar verlagen. De club moet het wel terugbetalen, over een aantal jaar.

In het voorstel staat dat de club uit Limburg tot en met 2023 in plaats van 800.000 euro maar 250.000 euro huur per jaar aan de gemeente moet betalen voor het stadion. De gemeenteraad moet alleen nog wel akkoord gaan.

Gemeenteraad

Gaat de gemeente niet akkoord, dan trekken de nieuwe financiers slash investeerders van Roda de stekker eruit en gaat de koempelclub, een bijnaam die nog herinnert aan de mijnen, failliet. De gemeente zou dan met een schuld van 19 miljoen euro voor het stadion blijven zitten.

„De investeerders beschouwen het participeren van de gemeente in het toekomstplan als harde voorwaarde”, schrijven B en W. „Geen akkoord betekent dat zij niet gaan investeren, dat betekent dat Roda JC geen toekomst meer heeft.”

Wel terugbetalen

In de periode 2024-2046 moet Roda in het voorstel van B en W de ontbrekende 5,5 ton per jaar alsnog terugbetalen. De gemeenteraad buigt zich op 1 juli over dit voorstel.

Vier ondernemers gaan het jaarlijkse verlies van Roda van 1,5 miljoen euro dekken, onder voorwaarde van de gewenste huurverlaging. Gebeurt dat niet, dan gaat de club failliet, waarmee er een einde komt aan veertig jaar profvoetbal in Kerkrade, laat B en W weten. „De gevolgen daarvan zijn aanzienlijk.” Naast de schuld van 19 miljoen van het stadion betekent dit „het wegvallen van de maatschappelijk-economische betekenis voor de stad en het hebben van een leeg stadion terwijl de vaste lasten van dat stadion wel doorlopen.”

Lees hier hoe deze supporter en voetbalshirtverzamelaar zijn FC Groningen steunt

Eerdere verlaging

Kerkrade liep de afgelopen drie jaar al 1,2 miljoen mis met het stadion. Dit omdat de huur tussen 2018 en 2020 ook al werd verlaagd naar 4 ton. Die ontbrekende 1,2 miljoen worden opgeteld bij het nieuwe gat van 1,65 miljoen dat de komende drie jaar ontstaat.

Als Roda voor eind 2023 in de eredivisie voetbalt, dan vervalt de huurverlaging en wordt eerder begonnen met de aflossing, afhankelijk van wat de club kán aflossen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerkrade wil zijn Roda helpen: huur stadion naar 250.000 per jaar
Sluiten