Metro en ANP
Metro en ANP Sport 24 apr 2020 / 11:41 uur

Profclubs mogen beslissen hoe competities eindigen

De KNVB heeft alle clubs uit het betaalde voetbal vrijdagochtend een aantal scenario’s aangeboden waarover ze zich mogen uitspreken. De ploegen uit de eredivisie en eerste divisie hebben tot 16.30 uur de kans te laten weten hoe beide competities moeten eindigen.

Het bestuur betaald voetbal ziet graag dat de Europese tickets worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst, zoals de UEFA donderdag ook al dringend verzocht. Daarnaast mogen alle profclubs zich uitspreken of er ploegen uit de eredivisie moeten degraderen en vervangen moeten worden door clubs uit de eerste divisie. Hekkensluiter RKC Waalwijk en ADO Den Haag zijn de laagst geklasseerde ploegen in de eredivisie, SC Cambuur en De Graafschap hopen op promotie.

De KNVB ziet voor volgend seizoen niets in een competitie met 20 ploegen, de huidige 18 en de twee beste geklasseerde ploegen van de eerste divisie.

Videocall

De KNVB houdt vanaf 14.30 uur een videocall met alle profclubs en vertegenwoordigers van voetballers en trainers. Het bestuur betaald voetbal, bestaande uit algemeen directeur Eric Gudde en commercieel directeur Jean Paul Decossaux, beslist na 16.30 hoe het seizoen in het betaalde voetbal eindigt. De KNVB liet eerder al weten dat het zelfstandig beslist, maar wel een zo’n groot mogelijk draagvlak wil creëren.

De clubs mogen zich ook uitspreken of de eredivisie en eerste divisie wel een kampioen verdienen, omdat er vanwege het coronavirus zo’n kwart van het seizoen niet is afgewerkt.

Ajax

Als de Europese tickets volgens de ranglijst worden verdeeld dan krijgt nummer 1 Ajax het beste entreebewijs voor de Champions League van volgend seizoen. Ajax plaatst zich zelfs rechtstreeks voor de groepsfase als de winnaar van de huidige editie van de Champions League zich in eigen land ook weer weet te plaatsen voor de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

AZ, de huidige nummer twee van de ranglijst, zou het Europese avontuur in het nieuwe voetbaljaar beginnen met een duel in de tweede voorronde van de Champions League. Feyenoord, PSV en Willem II zouden aan de (voorronde) van de Europa League mogen deelnemen. Voor FC Utrecht zou dit slecht nieuws betekenen. Die club staat zesde, op een achterstand van drie punten maar met ook een duel minder gespeeld dan Willem II. Utrecht heeft zich ook voor de bekerfinale geplaatst.

Ado naar rechter

Het is nog maar de vraag of het vrijdagavond al helemaal vast staat hoe het seizoen in het betaalde voetbal eindigt. ADO heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen als het aangewezen wordt als degradant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Profclubs mogen beslissen hoe competities eindigen
Sluiten