Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 7 apr 2020 / 15:48 uur

‘Betaald voetbal afmaken vanaf half juni’

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf 19 juni weer gevoetbald in de Eredivisie en de Eerste Divisie. 

Die datum is dinsdag genoemd tijdens een overleg tussen de voetbalbond en de betaald voetbal-clubs. De KNVB hoopt dat ploegen vanaf half mei weer volop kunnen trainen. Er zit (uiteraard) een máár aan die wens verbonden: het RIVM en de overheid moeten groen licht geven om de bal weer te laten rollen. Voor het weekend van 19 juni moeten eerst de inhaalwedstrijden FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord worden gespeeld.

Ziyech

De UEFA heeft haar verschillende aangesloten landen eerder al laten weten dat de Europese bond wil dat nationale competities worden uitgespeeld. Als daar geen gehoor aan gegeven wordt, zou dat gevolgen kunnen hebben voor het aantal beschikbare tickets voor Europese clubtoernooien. Onder meer Ajax, AZ en PSV gaven aan de competitie te willen stopzetten. Feyenoord wilde wachten op het KNVB-bericht van dinsdag.

Bekerfinale

De Nederlandse competities moeten eind juli klaar zijn. De KNVB is van plan ook de bekerfinale (tussen Feyenoord en FC Utrecht) nog te laten spelen. Play off-wedstrijden zouden worden ingekort van twee duels naar één. Of de wedstrijden met of zonder publiek in de stadions worden afgewerkt, is nog niet bekend.

De KNVB hoopt dat de clubs in het betaald voetbal na het overleg van dinsdag weer op één lijn zitten. „Het uitgangspunt was om solidariteit te zoeken in het voetbal, de wil om samen oplossingen te zoeken, de wens om één front in het voetbal te vormen”, aldus de KNVB. „Immers, we zijn met elkaar verantwoordelijk voor clubs, spelers, scheidsrechters, trainers, voor gezinnen van medewerkers die bij onze clubs werken, voor onze supporters. Kortom hoe gaan we hier, net zoals in andere segmenten van de samenleving, proberen met zo min mogelijk schade voor het hele betaald voetbal uitkomen.”

Hakken in het zand in Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil niet dat PSV de eredivisie na 1 juni nog hervat. Dat zei hij dinsdag direct na het KNVB-nieuws tegen Omroep Brabant. PSV liet vorige week zelf ook al weten voorstander te zijn van het stoppen van de competitie.

Jorritsma vindt doorspelen geen goed idee. „Supporters mogen dan niet het stadion in. Die gaan samenscholen in de stad en dan bereik je precies datgene wat je niet wil. Ik denk niet dat ik er alleen in sta, maar dat al mijn collega’s van de veiligheidsregio’s daar unaniem achter staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Betaald voetbal afmaken vanaf half juni’
Sluiten