Metro
Metro Sport 18 aug 2019 / 19:23 uur

‘Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk’

Jan de Roos, de voormalig eigenaar van het staalmontagebedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van het AZ-stadion, heeft tegenover het AD een boekje open gedaan over de werkwijze van zijn voormalige bedrijf tijdens de bouw van het sportpark. Volgens De Roos werd er op veel onderdelen beknibbeld.

De Roos geeft aan dat er ‘op het randje’ werd gebouwd. „Het moest zo goedkoop mogelijk. Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan, een echte zakenman. Uiteindelijk kon het qua keuring en inspectie door de beugel, maar de marges waren dun."

‘Sponsor’

Het bedrijf dat de bouwmaterialen leverde, Hardstaal, is inmiddels failliet. Dat maakt het extra zuur, omdat de bouw van het stadion De Roos daardoor ontzettend veel geld gekost heeft. „Door het bankroet van Hardstaal ging ook ons bedrijf voor tonnen het schip in. Ik denk dat ik na Scheringa de grootste sponsor van dat stadion ben."

Echte conclusies over het stadion durft De Roos nog niet te trekken, omdat het onderzoek nog niet voltooid is. Toch geeft hij aan zich over één ding te verbazen: „Als je al met zo weinig marge op materiaalkosten een stadion neerzet, vind ik het heel gek dat er jaren later 1700 zonnepanelen op het dak worden gelegd. Dat extra gewicht in combinatie met windbelasting was een groot risico."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk’
Sluiten