Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 29 mei 2019 / 10:09 uur

Bizarre rollercoaster en een winnende promotiebaby

De samenstelling van de Eredivisie voor het seizoen 2019/20 is bekend. Excelsior, NAC Breda en De Graafschap degraderen, terwijl FC Twente, Sparta en RKC Waalwijk het een niveau hoger gaan proberen.

Dacht je dat Ajax – Tottenham Hotspur de meest dramatische ontknoping kende van het seizoen 2018/19, dan heb je het mis. De rollercoaster die drie keer over de kop ging, was de wedstrijd Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk. Laatstgenoemde promoveerde na een doldwaze ontknoping naar de Eredivisie.

Waanzinnige 4-5

0-0 was het afgelopen zaterdag in Noord-Brabant, maar in Deventer ging het helemaal los. Uiteindelijk trok RKC op het allerlaatste moment de wedstrijd naar zich toe en won het met 4-5, dankzij twee treffers diep in de blessuretijd. Dit alles gebeurde nadat tijdens de rust de clubarts van de Brabanders onwel was geworden in de kleedkamer. Gelukkig maakt hij het nu weer goed.

Een terugkeer op het hoogste niveau van RKC daar zouden weinigen voorafgaand aan het seizoen hun geld op hebben gezet. De laatste paar jaar bungelde RKC doorgaans ergens onderaan in de – toen nog – Jupiler League en financieel ging het ook niet al te best.

Echt gras

Met Fred Grim aan het roer ging het dit jaar sportief een stuk beter. En in de winterstop kwam er eindelijk complete rust in de tent op financieel gebied. Door de miljoenentransfer van Frenkie de Jong van Ajax naar FC Barcelona kan RKC als oud-club van de middenvelder een kleine vijf miljoen euro op de bankrekening laten bijschrijven. Met dit geld willen ze in ieder geval het kunstgras vervangen voor echt gras, maar er blijft dan nog altijd een flink deel over. Voor een club die met een begroting van 3,1 miljoen euro is dat een flinke impuls.

Ook Sparta keert terug in de Eredivisie. Hoewel het iets minder spectaculair verliep dan bij RKC rekenden ook de Rotterdammers dinsdag pas in de slotfase met hun opponent De Graafschap. Adil Auassar kopte vlak voor tijd de 0-2 binnen, nadat het een paar dagen eerder nog 1-2 was geworden voor De Graafschap op Het Kasteel.

Mooiste dag van je leven

Het meest bijzondere verhaal van de avond centreerde zich echter rondom de doelman van Sparta: Tim Coremans. Een paar uur voordat hij zijn keepershandschoenen aantrok, stond hij nog in het ziekenhuis, waar hij als kersverse vader zijn zoon Luca kan vasthouden. Met diezelfde handen pakt hij even na half elf in de absolute slotseconden nog een schot klemvast, luttele tellen later klinkt het eindsignaal. „Je kan er niet omheen dat dit de mooiste dag van je leven is."

Coremans verbleef al met de Sparta-selectie in een hotel in de buurt van Doetinchem, toen hij om zeven uur ‘s ochtends werd wakker gebeld door zijn vriendin. „Het gaat beginnen", zei ze tegen hem. Middenin de voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière racete hij op en neer naar het ziekenhuis van Breda om bij de geboorte van zijn zoon te zijn.

Rotterdamse derby

De terugkeer van Sparta betekent verder dat er een Rotterdamse derby behouden blijft voor de Eredivisie. Door het wegvallen van Excelsior leek het er even op dat Rotterdam zijn status met twee Eredivisie-clubs zou gaan verliezen, maar niks is minder waar. De wedstrijden tegen Feyenoord zijn voor Sparta nu al het hoogtepunt van het komende seizoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bizarre rollercoaster en een winnende promotiebaby
Sluiten