Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Sport 27 mrt 2019 / 17:50 uur

Van der Weijden doet nieuwe poging Elfstedentocht

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden gaat eind juni een nieuwe poging doen om de Elfstedentocht te zwemmen. Vorig jaar moest hij zijn eerste poging na 163 kilometer opgeven omdat zijn lichaam het niet meer aankon. De zwemmer wist toen 5 miljoen euro voor kankeronderzoek op te halen.

Maarten van der Weijden duikt dit jaar op 21 juni het Friese water in voor een nieuwe poging. Ook dit keer om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Vorig jaar moest hij zijn eerste poging na 163 kilometer opgeven omdat zijn lichaam het niet meer aankon. Foto: ANP

Hard nodig

„Met mijn tocht van vorig jaar heb ik twaalf onderzoek naar kanker kunnen financiëren. Maar zo lang ook vorig jaar weer tienduizenden mensen overleden aan kanker, blijft onderzoek hard nodig. En het gaat niet alleen om het vergroten van de kans op herstel. Ook onderzoeken en projecten die de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten verbeteren, vind ik belangrijk om te ondersteunen. Dus ga ik door om geld op te halen. En dat kan ik nu eenmaal het beste doen door te zwemmen.”

Mee zwemmen

Tijdens de tocht kunnen mensen op verschillende plekken met Maarten meezwemmen. Meer informatie daarover is te vinden op 11stedenzwemtocht.nl. „Vorig jaar kon het meezwemmen helaas niet doorgaan door de te slechte waterkwaliteit. We doen er alles aan om dat dit jaar te voorkomen,” laat de zwemmer weten.

Vorig jaar haalde hij met zijn toch 5 miljoen euro op. Foto: ANP

Hij zei dat hij van zijn tocht van vorig jaar heeft geleerd en dat hij daar bij de nieuwe poging de vruchten van kan plukken. Om meer kans op succes te hebben, begint hij zijn Elfstedenzwemtocht op 21 juni, in plaats van augustus. ,,Ik heb altijd moeite met de nachten. In juni zijn die een stuk korter dan in augustus, dus dat scheelt weer", zegt Van der Weijden.

Reageer op artikel:
Van der Weijden doet nieuwe poging Elfstedentocht
Sluiten