Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 24 feb 2019 / 17:35 uur

Alleen een achterstand krijgt PSV nog wakker

Van de gedoodverfde kampioen naar een ploeg die wakker moet worden in twee weken tijd. PSV verspeelde zondag voor de derde keer op een rij punten. Een sterk Feyenoord, dat een halfuur met een man minder speelde, hield de Eindhovenaren op 1-1. Daardoor verloor de koploper van Nederland dit seizoen voor het eerst punten in eigen huis.

„Wakker worden PSV, wakker worden PSV”, dat galmt zondag een paar minuten voor rust door het Philips Stadion. En onterecht kan je dat moeilijk noemen. PSV zit nog altijd in een winterslaap, waar het weigert uit te maken. Zelfs eind februari op een mooie zondag in Eindhoven tijdens de topper tegen Feyenoord heeft de ploeg moeite om te ontwaken. De Rotterdammers hebben hun inmiddels befaamde toppervorm ook een voor een uitwedstrijd in de Eredivisie meegenomen en delen de lakens uit. Ze zijn scherper en voetballen simpelweg net wat makkelijker dan PSV dat vooral achter de bal aanloopt. ,,We probeerden wel druk te zetten, maar Feyenoord kwam daar telkens onderuit”, sprak aanvoerder Luuk de Jong na afloop. „Ze konden steeds hun spits bereiken en dan moet je 50-60 meter en dan wordt het een hele zware wedstrijd.” Of ‘dikke benen’, dat is het stempel dat Mark van Bommel er op drukt.

Pechweek voor Van Beek

Toch lijkt PSV na een uur hulp uit onverwachte hoek te krijgen. Sven van Beek – vorige week al de grote schlemiel van Feyenoord met een fatale eigen goal (zijn zesde in de Eredivisie, een evenaring van het record) tegen FC Groningen – timet heel slecht bij een diepe bal en trekt vervolgens de doorgebroken Steven Bergwijn neer. „Een kantelpunt in de wedstrijd”, zo noemde Giovanni van Bronckhorst het. Maar zelfs met een man minder lukt het de bezoekers om regelmatig onder de druk van de Eredivisie-koploper uit te komen. Tien minuten na de rode kaart is het Nicolai Jørgensen, die vrijgespeeld werd. De afstand naar de goal is zeker 25 meter, maar toch weet hij Jeroen Zoet te passeren met een schot via de binnenkant van de paal.

Pas dan lijkt PSV gehoor te geven aan de leuzen van de eigen aanhang en voor het eerst echt wakker te worden. Maar net zoals tegen FC Utrecht en sc Heerenveen gebeurt dat pas bij een achterstand. De veerkracht die PSV voor de derde speelronde op een rij toont, nu via een rake volley van Hirving Lozano, is dat waar Van Bommel hoop uit moet zien te putten. „Het ontbreekt ons in ieder geval niet aan frisheid. Als je ziet dat we ons elke keer weer terug kunnen knokken, nu al drie wedstrijden op een rij”, zo constateerde de trainer. „We blijven ook kansen creëren tot aan het eind. Vandaag krijgen we er weer vier, vijf in de slotfase.”

Negatief rapport

Toch is het voorlopige rapport over 2019 bijzonder negatief. Sinds de winterstop won PSV maar twee wedstrijden en de nul werd maar een keer gehouden. Het is een klein wonder dat dat nog niet is afgestraft. „We verliezen veel punten, maar onze concurrent doet dat ook. Dus de situatie is nog altijd hetzelfde als zes wedstrijden geleden.” Het is een zeer overdreven positieve opvatting van Van Bommel. PSV had Ajax twee weken terug op een achterstand van acht punten kunnen zetten, terwijl het gat nu weer teruggelopen is tot twee. Een verschil dat overbrugbaar is in de topper Ajax – PSV over vijf weken.

Bovendien leek het er lang op dat de problemen vooral buitenshuis aan het licht konden worden gebracht door tegenstanders, maar zondag bleek ook de eigen grasmat een plek waar voor de tegenstander wat te halen valt. Feyenoord – dat na de winterstop nog geen punt pakte buiten de Kuip – blijkt net als tijdens de Johan Cruijff Schaal aan het begin van het seizoen in staat om PSV in bedwang te houden of zelfs meer. De wisselende vorm van Feyenoord roept niet voor het eerst dit seizoen de nodige vragen op. „In de grote wedstrijden doen wij niets voor hun onder. We hebben in de onderlinge ontmoeting met PSV en Ajax vier en drie punten gehaald”, aldus Van Bronckhorst. Het zijn de wedstrijden tegen de ‘kleinere’ tegenstanders waartegen de nummer drie teveel laat liggen.

Nieuwe topper

Wat dat betreft zal men in Rotterdam blij zijn dat er woensdag weer direct een kraker wacht tegen Ajax, dit keer voor de beker. Vermoed wordt dat Robin van Persie dan weer speeltijd krijgt, al benadrukte Van Bronckhorst dat ook tactische overwegingen meespeelde om de topschutter buiten de basis te laten in Eindhoven. „Ik wilde op het middenveld alleen met echte middenvelders spelen, dus niet met Van Persie op tien. Dat had deze wedstrijd nodig en daar lag vandaag ook de sleutel. Nu gaan we met hem toewerken naar Ajax.” Dat die kort op het intensieve duel met PSV volgt, maakt hem weinig uit. ,,Drie wedstrijden in een week. Dat kunnen wij wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen een achterstand krijgt PSV nog wakker
Sluiten