Erik Jonk
Erik Jonk Sport 24 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy

Tennisliefhebbers, Melbourne-bezoekers en vooral de Grieken waren bijna twee weken in de ban van een nieuwe tennisgod: Stéfanos Tsitsipás. De 20-jarige Griek met het uiterlijk van een popster bereikte de halve finale van de Australian Open. Vanaf 9 februari speelt Tsitsipás in Rotterdam Ahoy. Daarom: 10 feiten over een nieuwe tennisheld.

1 Tennisouders

Stéfanos Tsitsipás werd op 12 augustus 1998 geboren in Athene uit twee tennisouders. Zijn vader Apostolos werkte als tennisleraar en reist nu met zijn zoon mee de wereld over. Zijn Russische moeder Julie Salnikova speelde zelf proftennis.

2 Doorbraak

De eerste keer dat tennisliefhebbers wereldwijd de verrichtingen van Tsitsipás in het oog kregen, was de afgelopen zomer op Wimbledon. In Londen bereikte hij voor het eerst de vierde ronde van een Grand Slam-toernooi (verlies van de Amerikaan John Isner). Tsitsipás komt overigens niet ‘uit het niets’, want voor Melbourne was hij op de wereldranglijst al gestegen naar plaats 14. Het afgelopen jaar won hij voor het eerst een belangrijk toernooi, dat van Stockholm.

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Een duik op Wimbledon 2018. / Ben Stansall | AFP

3 Zegetocht

Zijn zegetocht op de Australian Open was de afgelopen twee weken meer dan indrukwekkend. Tsitsipás versloeg Berrettini (Italië), Troicki (Servië), Basilasjvili (Georgië) en Bautista Agut (Spanje), maar vooral zijn gewonnen viersetter tegen wereldtopper Roger Federer zorgde deze week voor uitzinnige taferelen en vooral huilende Grieken op de tribune. Nog nooit had een Griek de kwartfinale van een Grand Slam-toernooi gehaald, laat staan de halve eindstrijd.

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Ik?? Ongeloof na de zege op Federer. / Lynn Bo Bo | EPA

4 Spaanse les

Rafael Nadal gaf hem donderdagmorgen, tot groot verdriet van zijn fans, in die halve finale Spaanse tennisles: 6-2, 6-4, 6-0. Nadal speelt de finale tegen Djokovic of Pouille, nog zo’n verrassing (dat duel is vrijdagochtend). Maar wat de tennisliefhebbers in Australië bijblijft is toch ook die Griekse tennisgod die zo rustig opereert tijdens persconferenties en ondertussen zich soms met een blik vol ongeloof onder zijn wapperende haardos over het tenniscourt bewoog.

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Tsitsipás feliciteert Rafael Nadal. / Julian Smith | EPA

5 Bijna verdronken

Hij zal het nog talloze malen moeten vertellen, maar Tsitsipás verdronk enkele jaren geleden bijna. Bij een futuretoernooi op Kreta werd hij bij het zwemmen met vrienden in de zee verrast door hoge golven. Vader Apostolos was de man die hem net op tijd uit de golven trok. Tsitsipás zegt daarover: ,,Ik dacht dat ik doodging. Het heeft mijn leven veranderd. Ik ben heel anders tegen zaken aan gaan kijken.”

6 YouTube-kanaal

Tsitsipás vlogt graag over zijn tennisavonturen en zijn vele reizen. Voor de Australian Open had de opvallende Griek 15.000 volgers. Donderdagmiddag stond de teller op 107.993.

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Foto: EPA

7 Nederland

Vier keer tenniste de Tsitsipás op Nederlandse bodem. In Scheveningen verloor hij twee keer van Thiemo de Bakker, terwijl hij vorig jaar op het grastoernooi van Rosmalen tot de kwartfinale kwam (uitgeschakeld door de latere winnaar Richard Gasquet). Ook naar het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy kwam Tsitsipás al. In 2017 verloor hij in de eerste ronde van de Fransman Tsonga en kon hij direct naar huis.

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Tsitsipas in Ahoy in 2017. / Koen Suyk / ANP

8 Terug

Toernooidirecteur Richard Krajicek van het evenement in Ahoy zal zich de afgelopen dagen tevreden in de handen hebben gewreven. Hij strikte Tsitsipás onlangs om vanaf 9 februari opnieuw op het belangrijkste tennistoernooi van Nederland actief te zijn. De avond of avonden waarop de Griek aantreedt zullen druk bezocht worden.

9 Duikballen

Krajicek al eerder over Tsitsipás: ,,Zijn ontwikkeling dit jaar is indrukwekkend. In no-time ging hij naar de top 20. Zijn speelstijl is een genot om naar te kijken. Met spectaculaire duiken en aanvallend spel weet hij het publiek vaak achter zich te krijgen.”

Doek tennisgod Tsitsipás valt, maar straks in Ahoy
Richard Krajicek. / Jerry Lampen | ANP

10 Vrijgezel

Voor wie het wil weten: Tsitsipás is, voor zover Metro weet dan hè, vrijgezel. Mocht iemand belangstelling hebben voor – noem eens wat – zijn lengte en dikte van zijn portemonnee: 1.91 meter en met tennissen sloeg Tsitsipás vóór de Australian Open 2.936.000 dollar bijeen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.