Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 18 jan 2019 / 15:59 uur

De Eredivisie is terug: klaar voor unieke titelrace

De Eredivisie wordt vrijdag na een kleine maand weer hervat. Vitesse en Excelsior hebben de eer om de bal weer aan het rollen te brengen. Hoewel het qua kwaliteit nooit meer de meest hoogstaande competitie zal worden, is er genoeg om naar uit te kijken.

Titelrace tussen PSV en Ajax

Het heeft er alle schijn van dat we op een ongekende titelstrijd afsteven. PSV en Ajax zijn tot dusver superieur gebleken. Beide teams hadden slechts een slippertje en dan was er nog het onderlinge duel dat PSV overtuigend wist te winnen. Verder wonnen de teams alles en vaak zeer overtuigend bovendien. Aangezien beide clubs de selecties min of meer op peil hebben gehouden is er geen reden om aan te nemen dat ze ineens volop met puntenverlies gaan strooien. Dus zouden we wel eens met de allerbeste kampioen en beste nummer twee ooit te maken kunnen krijgen.

Wie is er in het voordeel? PSV heeft op dit moment een voorsprong van twee punten en kan zich ook volledig focussen op de competitie, waar Ajax ook nog in de KNVB beker en Champions League zit. Daartegenover staat dat de selectie van de Amsterdammers een stukje breder lijkt dan die van de rivaal en ze krijgen PSV nog in het eigen stadion op bezoek.

Feyenoord op een onbewoond eiland

Het zal niet vaak voorkomen dat een club na zeventien wedstrijden al met aangrenzende zekerheid zijn eindpositie weet, maar zonder hele rare ineenstortingen of oplevingen zal Feyenoord derde eindigen. De achterstand op nummer twee Ajax is tien punten, de voorsprong op nummer vier FC Utrecht acht.

Klinkt saai, maar het wordt uiterst interessant om te zien hoe Giovanni van Bronckhorst de groep bij elkaar en gretig houdt. Niet in de laatste plaats omdat de Rotterdammers – weer – heel graag de beker willen winnen. De onzekerheid over zijn toekomst bij de club zal de moeilijkheidsgraad alleen maar vergroten.

Wie wordt de een-na-beste van de rest?

PSV en Ajax steken er op dit moment ver bovenuit. Na een tijdje niets heb je Feyenoord en dan weer een tijdje niks. FC Utrecht, Vitesse, AZ en Heracles Almelo strijden daarachter om plek vier. Van die eerste drie mag je verwachten dat ze daar zo ongeveer staan, wat Heracles betreft is het een positieve verrassing. De Almeloërs begonnen vooral heel sterk en zijn met PSV de enige de Ajax punten afhandig hebben gemaakt.

ANP

Tussen deze vier clubs is het vooral interessant om naar de trainers te kijken, want voor hun staat er behoorlijk wat prestige op het spel. Dick Advocaat (FC Utrecht) ziet dit jaar mogelijk als zijn laatste kunstje, terwijl John van den Brom afscheid neemt bij AZ. Voor Leonid Sloetski (Vitesse) en Frank Wormuth (Heracles) is het fijn om als buitenlandse trainers direct het visitekaartje af te geven in een nieuwe competitie.

Fortuna als verrassing

Dat Fortuna Sittard terugkeerde naar de Eredivisie was vorig jaar al een verrassing, maar de manier waarop ze presteren verbaast waarschijnlijk nog meer kenners. Hoogtepunt was uiteraard de 0-2 winst in De Kuip. Het was de kroon op een sterke eerste seizoenshelft die de ploeg als negende eindigde, voor bijvoorbeeld sc Heerenveen.

https://www.youtube.com/watch?v=Dex-CH8vfTI

Grote vraag is of de Limburgers deze topvorm na de winterstop verder kunnen behouden. Het zal wel moeten, want ondanks de indrukwekkende cijfers is het gat met de gevaarlijke zestiende plek in de Eredivisie maar vijf punten.

De degradatiestrijd

Op dit moment staan PEC Zwolle, NAC Breda en De Graafschap onder de degradatiestreep, maar één speelronde zou er al voor kunnen zorgen dat FC Emmen, Excelsior of FC Groningen op een fatale plaats staat. De verschillen zijn dermate klein dat elk punt cruciaal kan zijn om dit seizoen te overleven.

Natuurlijk zitten niet alle clubs er met hetzelfde gevoel. De Graafschap en FC Emmen hadden met deze degradatiestrijd zonder twijfel rekening gehouden en ook voor NAC en Excelsior was het een realistische optie. Maar mocht FC Groningen of PEC Zwolle zestiende of lager eindigen, dan kan het toch wel getypeerd worden als een regelrechte blamage.

Reageer op artikel:
De Eredivisie is terug: klaar voor unieke titelrace
Sluiten