Metro en ANP
Metro en ANP Sport 13 nov 2018 / 20:05 uur

Leeuwinnen maken geen fout en plaatsen zich voor WK

Het nationale damesvoetbalteam heeft zich dinsdagavond officieel gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. Ondanks een rode kaart kwam de plaatsing voor de eindronde geen moment in gevaar tijdens de returnwedstrijd tegen de Zwitsers in Schaffhausen.

Een eindstand van 1-1 en was meer dan voldoende voor een plaatsje op het WK. Er moest ook wel behoorlijk wat misgaan wilde de voorsprong van 3-0 uit de heenwedstrijd nog in gevaar komen.

Gelijkspel en rood

Ruim twee maanden nadat in Oslo directe plaatsing uit handen was gegeven, verzekerden de vrouwen zich in het mistige LIPO Park alsnog van een ticket naar Frankrijk. De opgebouwde marge uit het eerste duel in Utrecht kwam ook met tien speelsters geen moment in gevaar. Aanvoerster Anouk Dekker moest al na zes minuten met rood van het veld. Dekker verslikte zich even in de bal en hield daarna op zo’n 25 meter van het doel de doorgebroken Ramona Bachmann vast.

Wiegman greep direct in door verdedigster Merel van Dongen in het veld te brengen voor Jill Roord. Voor Roord was dat wel vervelend. De middenveldster mocht eindelijk eens in de basis starten, als vervangster van de geblesseerde Jackie Groenen, maar dat duurde slechts dertien minuten. Ook in ondertal hield Oranje makkelijk stand. De ploeg van Wiegman toonde aan voetballend veel beter te zijn dan Zwitserland, dat amper kansen wist te creëren.

Het enige smetje op de tweeluik tegen Zwitserland was de rode kaart waar de ploeg aan het begin van de return mee te maken kreeg. ,,Dat was klote voor ons, die rode kaart viel veel te snel”, aldus aanvalster Lieke Martens. ,,Maar gelukkig was er niets aan de hand. We hebben het tactisch goed neergezet en gaven weinig weg. Het was wel heel zwaar, iedereen heeft heel veel meters gemaakt. Complimenten aan de ploeg.”

Aan het begin van de tweede helft schoot Vivianne Miedema het laatste restje hoop bij de Zwitserse vrouwen weg. De spits van Arsenal glipte langs haar bewaakster en schoot de bal met links in de hoek: 0-1. De gelijkmaker van Coumba Sow, met een oranje bal, was voor de statistieken. De tien overgebleven vrouwen kwamen amper in de problemen in het mistige Schaffhausen. Vivianne Miedema maakte kort na rust aan het laatste restje onzekerheid een einde door Oranje op voorsprong te schieten. Zwitserland kwam nog langszij via Coumba Sow, maar toen was de strijd al lang beslist.

Tweede WK-deelname

Bij het WK-debuut in 2015 gingen de voetbalsters zonder al te hoge verwachtingen naar Canada. De ploeg van de toenmalige bondscoach Roger Reijners wist weliswaar de achtste finales te bereiken, maar overtuigen deed Oranje toen nauwelijks. Vorig jaar bij het EK in eigen land wisten de voetbalsters wel voor een hype te zorgen. Alle stadions zaten vol en Oranje pakte op overtuigende wijze de titel.

Nu gaan de ‘Leeuwinnen’ als Europees kampioen naar Frankrijk. Ze staan misschien niet in het rijtje met topfavorieten als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, maar ze behoren wel tot de outsiders. Al kostte kwalificatie voor het WK meer moeite dan aanvankelijk werd verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Leeuwinnen maken geen fout en plaatsen zich voor WK
Sluiten