Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 7 okt 2018 / 22:01 uur

Officiële Ajax-account geband van Twitter

Een vrij opmerkelijk aanzicht op Twitter. Een paar uur lang was het officiële account van de voetbalclub niet langer zichtbaar op het sociale medium.

@AFCAjax, is zaterdagavond opgeschort omdat zij de ‘Twitter-regels hebben overtreden’. Hierdoor was het hele profiel verdwenen en zijn de door hen geplaatste tweets niet meer zichtbaar. Na een paar uur uit de lucht te zijn geweest werd de blokkade weer opgeheven.

https://twitter.com/ajaxmuseumNL/status/1048692066367234049

Rode kaart

Het is niet bekend wat de Ajacieden exact gedaan hebben om geband te worden op Twitter. Doorgaans worden alleen accounts die zich schuldig maken aan bedreigingen, discriminatie, spam of het plaatsen van gewelddadige of pornografische beelden door het sociale medium uit de lucht gehaald.

Een waarschijnlijker scenario is dat er auteursrechtelijk beschermde beelden van de Champions League via het kanaal te zien waren. Dit soort blocks worden in de meeste gevallen automatisch door een algoritme uitgevoerd.

Na een paar uur uit de lucht geweest te zijn, keerde Ajax weer terug op Twitter, dit tot hun grote vreugde. Toch is de ban niet zonder gevolgen geweest. Voor de rode kaart hadden ze 940.000 volgers en na de terugkomst was dit aantal geslonken tot 718.000. Naast het verlies van 220.000 volgers, is het account ook zijn ‘verified’ status kwijtgeraakt.

#freeajax

De ban van Ajax zorgt in elk geval genoeg reacties die nogal uiteen lopen. Fans zijn verbaasd en vragen zich af waarom hun favoriete voetbalclub weg is. Zij lanceerden de hashtag #freeafcajax om hun ongenoegen tegen de ban te uiten.

Anderen zien de humor er wel van in en hebben duidelijk weinig sympathie voor de club die het vaakste landskampioen werd in de Eredivisie en altijd zo bescheiden is gebleven.

Twitter is voor veel voetbalclubs een belangrijk sociaal medium om mensen op de hoogte te houden van clubnieuws en wedstrijdverslagen. Het is niet bekend of er bij Twitter Rotterdammers of Eindhovenaren werken op de afdeling moderatie. Ondanks het verlies van 220.000 volgers is Ajax nog wel steeds de Nederlandse voetbalclub met de meeste volgers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Officiële Ajax-account geband van Twitter
Sluiten