Metro en ANP
Metro en ANP Sport 4 sep 2018 / 09:15 uur

FC Utrecht stuurt trainer De Jong de laan uit

Jean-Paul de Jong heeft dit voetbalseizoen de twijfelachtige eer om zichzelf de eerste ontslagen trainer van de Eredivisie te noemen. FC Utrecht heeft het contract met hoofdcoach Jean-Paul de Jong ontbonden en dat al na vier speelrondes. De club liet weten dat zijn taken voorlopig worden overgenomen door de huidige veldtrainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys. De Jong, oud-speler van de club, volgde vorig seizoen de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag op.

Ongelukkig huwelijk

Echt gelukkig is de overeenkomst tussen De Jong en de club uit de Domstad nooit geweest. „Het vertrouwen van de spelersgroep was bij de aanstelling van Jean-Paul broos”, zegt grootaandeelhouder Frans van Seumeren. „Toch hebben we besloten hem een kans te geven. Hierbij speelde, naast de ongelukkige timing van de trainerswissel, wederzijdse loyaliteit een belangrijke rol. Tijdens de zomer bleek dat chemie en communicatie tussen spelers en staf nog steeds niet optimaal was. Daarop heeft Jean-Paul de staf anders ingericht. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat gehad.”

Jordy Zuidam, directeur voetbalzaken, vult aan: „We hebben met z’n allen de afgelopen tijd alles gedaan een werkbare situatie te creëren. Een belangrijk ontwikkelpunt voor Jean-Paul was zijn communicatie met spelers en staf. Helaas bleef dat stroef gaan. Het is voor iedereen een enorme teleurstelling dat het niet is gelukt. Daarom hebben we in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen.” De Eredivisieclub wil zo snel mogelijk opzoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Hier wint Alex Pastoor een prijs voor 'beste trainer', dat was in zijn tijd bij NEC anders ©ANP

Snel afscheid

Het ontslag van Jean-Paul de Jong is voor Nederlandse begrippen aan de vlugge kant. Al na vier wedstrijden moet hij het veld ruimen terwijl zijn ploeg op een elfde plek staat. Hoewel dit niet de positie is die een club als FC Utrecht ambieert is het absoluut niet hopeloos.

Dit was wel anders bij het snelste ontslag ooit. Deze twijfelachtige titel staat op naam van Alex Pastoor die na drie kansloze nederlagen met met NEC al na drie wedstrijden zijn biezen kon pakken. Andere trainers die al zeer vroeg in het seizoen een andere baan moesten zoeken zijn Alfred Schreuder in 2015/16, toen hij met FC Twente de hoge verwachtingen niet kon waarmaken. Hij hoefde op 30 augustus, na vier wedstrijden niet meer terug te komen bij de Tukkers. Ook coach Jan de Jonge van Heracles Almelo in het seizoen 2013/14 haalde september niet.

Toch vallen al deze snelle ontslagen in het niet bij het snelste ontslag ooit in het modiale voetbal. In 2007 kreeg trainer Leroy Rosenoir van Torquay United in de Britse derde divisie na 10 minuten al te horen dat hij niet meer terug hoefde te komen. De kersverse nieuwe eigenaren van de club waren het niet eens met zijn aanstelling en ontbonden zijn contract daarop direct.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FC Utrecht stuurt trainer De Jong de laan uit
Sluiten