Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 23 jul 2018 / 07:14 uur

‘Recidivist’ van Sky uit Tour gezet na uitdelen klap

Geraint Thomas en Chris Froome kunnen tijdens de laatste week van de Ronde van Frankrijk niet meer rekenen op Gianni Moscon. De Italiaan is uit de koers gezet, omdat hij zondag tijdens de etappe naar Carcassonne een dreun uitdeelde aan een collega-renner.

Rake klap

De etappe was amper een kilometer onderweg, toen het al hommeles was. Blijkbaar irriteerde Elie Gesbert (een renner van de wildcardformatie Fortuneo) Moscon op een dusdanig wijze, dat hij het nodig vond om een klap uit te delen aan de Fransman. Het incident werd vastgelegd door een van de camera’s, waardoor de jury na afloop van de rit (gewonnen door Magnus Cort) besloot om de Sky-coureur uit koers te halen.

https://twitter.com/NibaliBrasil/status/1021130353141075968

Het is voor Moscon zeker niet de eerste keer dat hij op een dergelijke manier het nieuws haalt. In iets meer dan een jaar tijd is hij nu door collega-renner Kevin Réza beschuldigd van racisme, waarvoor hij ook door zijn ploeg zes weken op non-actief werd gesteld. Tijdens het WK van afgelopen jaar profiteerde hij dusdanig lang van de wagen tijdens het pakken van een bidon, dat hij uit koers werd gezet. En collega Sébastien Reichenbach stelde dat Moscon hem opzettelijk ten val had gebracht. Die laatste zaak werd wegens een gebrek aan bewijs geseponeerd.

Keihard rood

Patrick Lefevere (ploegleider van Quick-Step Floors) gaf zondagavond bij het praatprogramma Vive le Vélo zijn ongezouten mening over Moscon. ,,Het is een recidivist, hè. Het is niet de eerste keer dat hij dit doet. Hij valt in de herhaling en hij is hier al een paar keer mee weggekomen, maar dit keer niet. Dit kan geen toeval meer zijn en hij heeft ook geen enkele reden om dit te doen als renner van het grote Sky tegen iemand van een kleine ploeg.” Wielerjournalist Thijs Zonneveld was het in de Avondetappe roerend met hem eens. ,,Met alle Franse renners heeft hij al ruzie. Je moet gewoon je handen aan je stuur houden. Dit is keihard rood.”

Moscon heeft zijn spijt inmiddels betuigd in een korte video. ,,Ik wil graag mijn persoonlijke excuses aanbieden aan Gesbert. Wat ik deed was fout en het stelt een slecht voorbeeld. Ook wil ik mijn excuses aanbieden aan mijn teamgenoten, iedereen die betrokken is bij team Sky en iedereen van de organisatie van de Tour de France. Ik zoek geen excuus voor wat er is gebeurd en ik accepteer de beslissing van de wedstrijdjury."

Ontslag?

Sky heeft aangegeven na de Tour de France te gaan beslissen over het lot van Moscon. De kans is zeker aanwezig dat de coureur op straat wordt gezet. Na het incident met Réza zei de ploeg in een statement dat Moscon de volgende keer dat hij ontoelaatbaar gedrag zou vertonen, zijn contract zou zien worden verscheurd.

Het kan hoe dan ook een grote invloed hebben op het vervolg van de Tour de France. Moscon is – zeker door de mindere vorm van Wout Poels – een belangrijke factor binnen het nog altijd imposante Team Sky. Zijn wegvallen vergroot de kansen van bijvoorbeeld Tom Dumoulin op een wat langere aanval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Recidivist’ van Sky uit Tour gezet na uitdelen klap
Sluiten