Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Sport 19 jul 2018 / 15:56 uur

Dumoulin knap tweede op Alpe d’Huez, Thomas wint

Wat was het spannend, de twaalfde etappe van Tour de France. Heel lang leek het erop dat Steven Kruijswijk de opvolger zou worden van Gert Jan Theunisse, de man die in 1989 de laatste Nederlandse zege van deze etapperit met de Alpe d’Huez pakte.

Thomas

Maar zowel Tom Dumoulin als Kruijswijk grepen in de bergen allebei net naast de ritzege. Geraint Thomas ging er met de winst vandoor. De geletruidrager sprintte net iets beter dan Tom Dumoulin, die net als woensdag tweede eindigde. Bardet eindigde op plek 3.

Kruijswijk, de kopman van LottoNL-Jumbo, reed bijna zeventig kilometer solo op kop. Hij pakte een voorsprong van ruim zes minuten maar werd vlak voor de finish achterhaald door een groepje met favorieten voor de eindzege. Toch kreeg hij veel complimenten voor zijn aanvallende manier van koersen. „Het was het proberen waard”, zei Kruijswijk vlak na de finish tegen de NOS. „Ik wist dat het moeilijk ging worden. Ik had minder over dan ik had gehoopt op de laatste klim. Het is wel een teleurstelling dat ik het na zo’n grote voorsprong niet haal.”

Schakelfout

Ook Dumoulin baalt. „Ik heb het zelf verkloot", zei hij na afloop. „Ik maakte in de sprint een schakelfout waardoor ik meteen kansloos was. Het scheelde een paar lengtes. Ik denk eerlijk gezegd dat Geraint Thomas vandaag de sterkste was, maar ik zorgde er zelf voor dat ik de strijd niet echt kon aangaan. Ik had het slimmer moeten aanpakken."

Dumoulin had veel respect voor Kruijswijk. „Hij heeft vandaag echt de koers gemaakt. Door zijn toedoen ging het loeihard. Steven was gewoon heel sterk en zorgde voor een echte show. Het tempo ging dusdanig omhoog dat iedereen meteen aan zijn limiet zat. Daardoor werd het heel zwaar voor ons allemaal.”

‘Gewaagde actie’

Kruijswijk, die uiteindelijk tiende werd, spreekt van een gewaagde actie en heeft geen spijt van zijn keuze. „Ik stond zesde in het klassement, dus het was wel een gewaagde actie. Ik houd er wel van om op zo’n manier te koersen. Gewoon kijken waar het schip strandt in plaats van drie weken achtervolgen. Het was een mooie dag."

Kruijswijk staat in het algemeen klassement nu achtste en geeft 3.43 toe op Thomas, die eerste staat. Froome staat op 2 (+ 1.38) en Dumoulin op plek 3 (+ 1.50).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dumoulin knap tweede op Alpe d’Huez, Thomas wint
Sluiten