Redactie Metro
Redactie Metro Sport 2 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Geen uitspraak dopingzaak Froome voor de Tour

De wielrenunie UCI zal hoogstwaarschijnlijk voor de Tour de France op 7 juli geen uitspraak kunnen doen over de dopingaffaire rond wielrenner Chris Froome. Dat zegt de voorzitter van de UCI, David Lappartient, in de Franse krant Le Parisien.

Pagina’s dik rapport

Het is een wetenschappelijk rapport van zo’n 1.500 pagina’s dik dat de dopingzaak rondom Froome vertraagt. Lappartient had gehoopt de uitspraak al te kennen voordat de Giro begon, maar nu denkt hij het zelfs niet voor de Tour de France te kennen.

Volgens de voorzitter ligt het niet aan de UCI dat het zo lang duurt. „Maar als je geconfronteerd wordt met een wetenschappelijk rapport van 1.500 pagina’s, dan moet je dat analyseren. We moeten de procedure respecteren, zowel de rechten van Chris Froome als die van ons.”

Doorfietsen

De Brit van Team Sky won vorig jaar de Ronde van Spanje, maar er werd een veel te hoge waarde van het anti-astmamiddel salbutamol in zijn lichaam aangetroffen. Omdat er nog altijd geen uitspraak is gedaan in de dopingzaak, mag Froome gewoon door blijven fietsen. Vorige maand deed hij nog mee aan de Ronde van Italië, die hij eveneens won. En volgende maand fietst hij waarschijnlijk weer mee in de Tour de France, die hij dan misschien wel voor de vijfde keer wint.

Het uitblijven van een oordeel zorgt al langere tijd voor onrust in het peloton. Maar Froome houdt zelf vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan. „Er is niemand die meer hoopt op een snelle oplossing dan ik. Ik vraag niemand het voordeel van de twijfel. Het enige wat ik wil, is een eerlijk proces”, zei hij al in februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.