Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Feyenoord doet DNA-onderzoek onder eigen fans

Het klinkt als een 1 aprilgrap, maar de initiatiefnemers zijn bloedserieus. Feyenoord gaat in samenwerking met sponsor Opel op zoek naar het Feyenoord-gen door DNA-onderzoek te doen onder de supporters. „Deze club zit in mijn bloed”, is tenslotte een veelgehoorde kreet bij Het Legioen.

Presentator en Feyenoordfan Sander de Kramer, het gezicht van Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek, geeft tekst en uitleg: „Voor veel supporters is Feyenoord een belangrijk deel van hun leven. De liefde voor hun club zit diep, diep van binnen. Volgens velen zelfs in hun DNA. Daarom gaan we nu eens echt onderzoeken hoe het zit met die liefde voor Feyenoord. Wie weet ontdekken we een heus Feyenoord-gen.”

Wangslijm

Fans van de regerend landskampioen kunnen vrijwillig aan het onderzoek meedoen als zij toestemming geven voor het afstaan van DNA. Geïnteresseerden kunnen zich op opel.nl/feyenoord aanmelden, waarna bij een geselecteerde groep van 168 (anonieme) supporters wangslijm wordt afgenomen.

In het DNA-materiaal wordt niet alleen gezocht naar overeenkomsten. „We kijken ook naar de verschillen tussen supporters die bloedfanatiek zijn en de wereld over reizen om Feyenoord aan het werk te zien en fans die af en toe op de radio naar een wedstrijdverslag luisteren”, zegt Berry Kriesels van onderzoeksbureau Omnigen. „Heeft die eerste groep een ander gen dan de tweede groep? Het lijkt me prachtig om zoiets te ontdekken.”

Feyenoord en Opel hopen de resultaten van het onderzoek medio april te presenteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.