Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 23 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Onverstoorbaar PSV is voorbeeld voor Ajax

PSV hoopte met dertien punten voorsprong op Ajax de winterstop in te gaan, maar die marge werd in één week tijd naar vijf teruggebracht. Het paniekvoetbal vond echter plaats in Amsterdam en niet in Eindhoven. Ajax ontsloeg coach Marcel Keizer, zijn assistent Hennie Spijkerman en cultuurbewaker Dennis Bergkamp afgelopen week onverwachts na de bekeruitschakeling door FC Twente.

Extremen

„Waarom het hier rustiger lijkt dan bij andere topclubs? Bij ons zijn er minder extremen”, aldus PSV-coach Phillip Cocu voorafgaand aan het laatste duel van de eerste seizoenshelft tegen Vitesse (2-1 winst). „Wat er bij Ajax gebeurt, daar ben ik als trainer van PSV niet mee bezig. Ik weet niet wat daar allemaal gaande is. Ik hou me dus bezig met datgene waar ik wél invloed op heb. Ik kan alleen praten over hoe wij werken. We hebben hier korte lijnen, de samenwerking onderling is heel belangrijk. Natuurlijk wordt het bij ons ook onrustig als we bijvoorbeeld worden uitgeschakeld in Europa. Als er gefaald wordt, moet er ook kritisch gekeken worden. Als we evalueren gaat het er best pittig aan toe. Naar buiten lijkt het dan misschien wel rustig, maar dat is het dan niet. Alleen zijn er bij ons minder extremen.”

Record

Onverstoorbaar is misschien dan ook wel een beter woord als het over de werkwijze in Eindhoven gaat, zowel buiten als in het veld. Tegen Vitesse kwam de thuisploeg nog wel op achterstand door een doelpunt van Tim Matavz, maar won het ‘gewoon’ met 2-1 waardoor PSV voor de tweede keer in de clubgeschiedenis alle thuiswedstrijden in een heel kalenderjaar won. In 1987 bleven de Eindhovenaren ook foutloos voor eigen publiek; Feyenoord (1968) en Ajax (1972) lukte dat pas één keer.

Beloning

Zoals zo vaak was het niet flitsend wat PSV liet zien, dat was ook tegen Vitesse het geval. Winnen staat bij de ploeg van Cocu voorop en als dat met attractief spel kan, dan is dat mooi meegenomen. Maar het is bij lange na geen doel in Eindhoven. Na de goal van Matavz leken de Eindhovenaren van slag en speelde het slordig, maar kort voor rust viel toch de gelijkmaker: Daniel Schwaab kopte binnen na een vrije trap van Hirving Lozano. In de tweede helft veranderde Guram Kashia een schot van Lozano van richting waardoor Remko Pasveer kansloos was. PSV vond het daarna – zoals verwacht – wel prima, terwijl Vitesse niet beter kon. In Eindhoven maalde er niemand om. Laat ze elkaar in Amsterdam maar de tent uitvechten, terwijl Cocu en co. onverstoorbaar verder werken met wie weet de landstitel als beloning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.