Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 14 nov 2017 / 15:28 uur

‘Negatieve mijlpaal in Italiaanse voetbalhistorie’

De Italiaanse kranten huilden dinsdagochtend dikke tranen vanwege de uitschakeling van de nationale voetbalploeg voor het WK in Rusland. Met veel gevoel voor drama werd de afgang in het tweeluik tegen Zweden in zwaar overdreven koppen gegoten. ‘Dit is de apocalypse, het einde van de wereld’, kopte Gazzetta dello Sport. Precies deze dramatiek zal komende zomer node gemist worden op het wereldkampioenschap voetbal, waar viervoudig winnaar Italië voor het eerst in zestig jaar niet aanwezig zal zijn.

„Dat is een daverende mokerslag”, zegt Italiaanse voetbalkenner David Endt. „Een aardbeving, of ‘terremoto’ in het Italiaans. Vooral omdat niemand in Italië er serieus rekening mee had gehouden dat het mis kon gaan tegen Zweden. Ik vind het een groot gemis dat ze er niet bij zijn. Ze voegen toch altijd iets bijzonders toe. Italianen dragen een bepaalde stijl en oude allure met zich mee.”

Ook sportjournalist en Italiaans voetballiefhebber Emile Schelvis spreekt van een ‘klap voor het Italiaanse voetbal. „Dit dreunt nog wel even door. Toch denk ik niet dat de Italianen in paniek raken. Er zal in ieder geval niet een technisch rapport uitgebracht worden met als titel: ‘Winnaars van morgen’. Het zijn namelijk al winnaars. Italië heeft vier keer de wereldtitel gewonnen en is ook één keer Europees kampioen.”

Alleen bejaarde Italianen kunnen zich de laatste keer (1958) herinneren dat Italië zich niet plaatste voor een WK. Het zal dus wennen worden een WK zonder Italië. „Het zal inderdaad een heel vreemde sensatie zijn om komende zomer in Italië naar het WK te kijken”, gaat Schelvis door. „Ik heb ook medelijden met de zender die de rechten voor dit WK heeft bemachtigd daar. De kijkcijfers zullen ongekend laag zijn.”

„Het WK mislopen is een heel groot pijnpunt”, vult Endt aan. „Toen Italië er in 1958 niet bij was, werd dat al een schande genoemd. Nu is dat nog vele malen erger. Het missen van dit WK wordt een mijlpaal in de Italiaanse voetbalhistorie. De klap komt in Italië veel harder aan dan bijvoorbeeld in Nederland als Oranje een toernooi misloopt. In Italië heeft vijf procent van de bevolking niets met voetbal, de overige 95 procent eet, drinkt en slaapt voetbal. Het is een echte voetbalnatie. Een Italiaan zal je ook nooit horen zeggen: ‘wij hebben niets te zoeken op dit WK’. Dat zijn dingen die Nederlanders zeggen over Oranje. Italië is een echte toernooi-ploeg die altijd kans maakt, dus ze hebben altijd wat te zoeken op een eindtoernooi. Al heeft deze huidige ploeg bijzonder weinig creativiteit, laat staan enige genialiteit. Er speelt in deze lichting geen Baggio of Del Piero.”

De rol van bondscoach Giampiero Ventura is uiteraard uitgespeeld. „Het moment dat Di Rossi op de bank de bondscoach vroeg waarom Insigne er niet in kwam, was alleszeggend”, kijkt Endt terug. ,,Het was een statement op zich en de doodsteek voor de bondscoach.” Schelvis heeft vooral te doen met bondscoach Ventura. „Natuurlijk wordt die geslachtofferd. Die gaat proberen om heel stil ergens onherkenbaar verder te leven, want hij zal altijd gebrandmerkt blijven als de bondscoach die het WK misliep. Ik wens hem succes in dat voetbalgekke land.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Negatieve mijlpaal in Italiaanse voetbalhistorie’
Sluiten