Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 1 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Zondagskind’ Neres voorlopige redder van Keizer

De competitie was pas zes duels onderweg, maar toch reisde Ajax-trainer Marcel Keizer zondagmiddag naar het Abe Lenstra Stadion met ergens in zijn hoofd de gedachte dat het zomaar zijn laatste wedstrijd kon worden voor de Amsterdamse club. De druk op de beginnende coach was in sneltreinvaart toegenomen tot enorme proporties na een dramatische openingsfase van het seizoen, met Europese uitschakeling in de voorronde en slechts drie zeges in de Eredivisie.

Vorige week keerde een gedeelte van de fans in de Johan Cruijff Arena zich tegen de eigen ploeg, na een ongelooflijk slechte partij tegen Vitesse (1-2). Een nieuwe zeperd in de competitie, had Keizer zo goed als zeker zijn baan gekost. Maar gelukkig voor hem gaven zijn spelers tegen sc Heerenveen wel thuis en won Ajax met ruime cijfers (0-4).

„Dit is wel lekker natuurlijk. Het is nog geen tijd om de polonaise te lopen, maar gezien de interlandperiode, die er nu aankomt is dit een heel belangrijke overwinning”, glunderde Ajax-aanvoerder Joël Veltman na afloop. De opluchting spatte van zijn gezicht af. „Het zou echt een drama zijn geweest als we hier hadden verloren. We kunnen nu weer een beetje omhoogkijken, maar we moeten niet overdrijven. We hebben één wedstrijdje gewonnen, maar het is een stap in de goede richting.”

De zege had Ajax voor een groot gedeelte te danken aan de Braziliaanse vleugelspeler David Neres, die op de plaats van Justin Kluivert in de basis mocht beginnen. Uitstekend combinerend met spits Klaas-Jan Huntelaar maakte de Braziliaan voor rust twee cruciale treffers. Bizar genoeg had Neres tot aan de belangrijke 0-1 nog geen bal goed geraakt. Zo gaf hij een onbegrijpelijke terugspeelbal, waardoor Ajax bijna op achterstand kwam.

„Bij corners houden we de kleinere, snellere jongens achter”, legde Veltman uit waarom Neres opeens als laatste verdediger stond. ,,Met die foute terugspeelbal wurgde hij bijna zijn trainer”, lachte de verdediger. „Een terugspeelbal moet natuurlijk gewoon strak zijn en niet nonchalant met je buitenkantje links getrapt. Maar ach, hij is nog jong en moet nog stabieler worden, maar hij maakt wel twee goals en dat is heel goed voor een buitenspeler.”

Over Neres is nog niet zo heel veel bekend, vooral omdat hij geen Engels spreekt. „David is een heel rustige en leuke jongen”, ging Veltman door over zijn ploeggenoot. „Het communiceren gaat ook voor ons nog steeds moeilijk, maar de Engelse les pakt hij aardig op. Dus we kunnen nu tegen hem praten. Terug praten lukt nog niet echt, maar hij verstaat het meeste dat we zeggen. Hij spreekt ook een paar woordjes Nederlands. ‘Alles goed, groetjes’, dat soort dingen. Hij heeft het hier zeker naar zijn zin, dat zie ik. En het is goed voor hem dat hij met meer jongens kan praten nu en niet alleen maar met de Spaans/Portugese jongens.”

Geluk

Met de goals van Neres en vooral de missers van Heerenveen had Ajax het geluk dit seizoen eindelijk eens aan zijn zijde. „Het zat inderdaad niet tegen. We hadden in de eerste helft een beetje geluk. We kwamen met 2-0 voor, maar we hadden ook zomaar 2-0 achter kunnen staan. Twee ballen op de paal en zelf scoorden we wel meteen. Dat mag ook wel een keer. Het heeft ons dit seizoen nog niet veel meegezeten.”

Dankzij de zege is een ontslag van Keizer afgewend en lijkt ook de eerste Amsterdamse crisis van dit seizoen bezworen. „We hebben wel wat meegekregen in de media, maar het is niet zo dat we speciaal voor Keizer gingen winnen. We staan er allemaal achter dat hij moet blijven, daar is geen twijfel over. Maar we spelen gewoon voor onszelf, voor de ploeg. De druk was groot en die is nu een beetje afgenomen. En daar heeft deze 0-4 zege bij Heerenveen voor gezorgd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.