Johan van Boven
Johan van Boven Sport 24 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Wiegman: Speelsters moeten niet veel lintjes knippen

Sarina Wiegman moet direct gaan bewijzen dat ze niet voor niets is uitgeroepen tot beste trainster ter wereld. De bondscoach van de Oranjevrouwen staat namelijk voor de loodzware opdracht haar ploeg naar het WK van 2019 in Frankrijk te leiden, te beginnen met de eerste kwalificatiewedstrijd van dinsdagavond tegen Noorwegen. Vooral mentaal wordt het een behoorlijke opgave, beseft ze.

„We hebben nu heel veel wedstrijden én het EK gewonnen, maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat we een keer verliezen”, aldus de The Best FIFA Woman’s Coach. „Als dat gebeurt, krijgen we andere reacties dan we de afgelopen tijd gewend zijn. Ook daar zullen we goed mee om moeten gaan. Je ziet vaak dat teams die heel goed presteren en iets winnen, vervolgens niet in staat zijn die lijn vast te houden. Dat moeten wij voorkomen. Het EK was een fantastische belevenis die ik de rest van mijn leven met me zal meedragen, maar we moeten door. We blijven er niet in hangen.”

Sarina Wiegman krijgt de prijs voor beste trainster ter wereld overhandigd door Marco van Basten. Foto: ANP

Dat is lastig als een dag voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd nog een klein post-EK-feest wordt gevierd, omdat de bondscoach uitgeroepen wordt tot de beste trainer ter wereld en publiekslieveling Lieke Martens zich de beste voetbalster van deze planeet mag noemen. Dan komen automatisch alle euforische beelden van het toernooi in eigen land weer voorbij en wordt iedereen terug geslingerd naar de periode waarin de Oranje Leeuwinnen uitgroeiden tot nationale helden.

Wiegman: „We moeten het EK achter ons laten, maar we doen natuurlijk niet alsof er niets is gebeurd. We benoemen het en zijn ons bewust van onze nieuwe status. Er komt nu veel meer op de speelsters af. Ten eerste zijn de verwachtingen veel hoger en ten tweede moet ik echt af en toe op de rem trappen, omdat er geen eind lijkt te komen aan verzoeken voor de speelsters. Ze worden gevraagd voor clinics, presentaties, interviews, om een lintje door te knippen, enzovoort. Als ze overal op in zouden gaan, zou er geen tijd over zijn voor waar het om draait: voetbal.“

BN’ers

Vooralsnog heeft het niet voor een andere dynamiek gezorgd binnen de selectie, zegt Wiegman. Dat is volgens haar te danken aan de ervaring die enkele speelsters al op zak hebben. „Sommigen hebben al behoorlijk wat meegemaakt. Na het eerste EK en daarna het WK in Canada kregen zij ook al behoorlijk wat aandacht en hebben ze de stap gemaakt naar het buitenland, vaak naar grote clubs. Daar komt ook meer op ze af dan ze gewend waren. Maar waar ze voorheen werden aangesproken, daar worden ze nu cóntinu aangesproken. Het zijn echte BN’ers geworden. Maar ze blijven heel relaxt en dat vind ik heel knap. Op het veld kan ik zien dat het geen invloed op ze heeft. Ze willen nog steeds elke dag beter worden, zowel individueel als als team. Ze weten dat het daar om draait en nergens anders om.”

Het EK-succes straalt uiteraard ook af op de bondscoach zelf. Wiegman wordt regelmatig aangesproken op straat voor een handtekening, selfie of praatje. Lachend: „Het wordt nog niet vervelend, hoor. We hebben zo’n mooi EK gespeeld dat de mensen veel waardering hebben gekregen voor vrouwenvoetbal. Het mooist vind ik opmerkingen als: ik keek nooit naar vrouwenvoetbal, maar door jullie enthousiasme en spelopvatting zat ik aan de buis gekluisterd en ben ik zelfs naar het stadion gegaan. Op die manier willen we ook na het EK het publiek blijven vermaken.”

Dinsdagavond volgt in het stadion van FC Groningen het eerste examen om uit te wijzen dat de woorden van de beste trainster ter wereld niet uit de lucht komen vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.