Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 1 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Max wint in Maleisië!

Zijn derde plek zaterdag in de kwalificatie op zijn 20e verjaardag bestempelde Max Verstappen als ‘perfect’, maar een dag later gaf Verstappen zichzelf pas écht het mooiste cadeau. De Nederlander schreef historie door de laatste Grand Prix van Maleisië op zijn naam te schrijven.

Wagen goed

„De wagen voelde meteen goed”, zei Verstappen na zijn gloriemoment. „De overwinning kwam op het goede moment na al mijn pech. Dit is extra bijzonder.” Die pech raakte niet alleen Verstappen, maar zijn hele familie. Op het podium was daar het oogcontact met vader Jos en met zijn tot tranen toe geroerde zusje Victoria. „Ik ben heel blij voor hem”, snikte ze voor de camera van Ziggo Sport. „Je zag het al in de eerste twee rondes dat het goed zat”, reageerde vader Jos kort na de race. „Hij haalde heel netjes in. Super. Hij heeft de wedstrijd gecontroleerd. Top.”

De overwinning kwam als geroepen, aangezien Verstappen dit seizoen al zeven keer uitviel en steeds chagrijniger zijn rondjes reed in de bolide van Red Bull. De kwalificaties gingen over het algemeen wel goed, maar op het moment suprême liet zijn Red Bull 13 Verstappen vaak in de steek.

Puzzelstukjes

Maar in Maleisië vielen de puzzelstukjes eindelijk eens op de juiste plek voor de Nederlander die kansen zag op het circuit met ‘gave volgas-bochten’. Zijn kansen werden ook nog eens vergroot door het uitvallen Kimi Räikkönen. De Ferrarimotor van de Fin haperde, waardoor hij moest worden weg gesleept voordat de race kon beginnen. „Prima, het was toch een concurrent minder”, reageerde Verstappen nuchter naderhand.

Het was Vallteri Bottas die de beste start had, de Fin pakte de tweede plek van Verstappen af die zich echter snel herpakte en Bottas meteen weer inhaalde. Daarna opende Verstappen direct de jacht op leider Lewis Hamilton die in de vijfde ronde uiteindelijk werd ingehaald door de Nederlander. „That’s how we do it”, jubelde Verstappen over de radio toen hij de drievoudig wereldkampioen passeerde. „Het was een mooie actie op Lewis”, aldus Verstappen na de race. „Hij rijdt voor het kampioenschap en heeft meer te verliezen dan ik. Ik zag een gaatje en ging er vol voor. Daarna heb ik de race gewoon uitgereden op snelheid. De auto was goed in balans, daar ben ik erg blij mee.”

„Max deed dat fantastisch”, keek Hamilton terug op de passeeractie van Verstappen. „Hij wist dat ik geen risico zou nemen en profiteerde ervan.” De Brit keek desalniettemin tevreden terug op zijn race. Ook al verzilverde hij zijn pole-position niet, hij liep wel uit op rivaal Sebastian Vettel in het kampioenschap.

‘Perfecte race’

Verstappen bouwde na de inhaalactie op Hamilton zijn voorsprong gestaag uit. Hij kwam niet meer in de problemen en behaalde zo zijn tweede overwinning in zijn loopbaan. Hamilton eindigde als tweede en Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo completeerde het podium. Vettel eindigde als vierde, nadat hij achteraan was begonnen door een gridstraf. Bottas eindigde op plek vijf.

„Max heeft dit seizoen zoveel pech gehad”, aldus Red Bull-teambaas Christian Horner, die zijn voeten niet meer stil kon houden tijdens de laatste rondjes van zijn pupil. „Hij verdient dit, hij reed de perfecte race. Hij was dominant, ik hoop dat hij vandaag gaat genieten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.