Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 3 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

MMA’er Siyar Bahadurzada: Kogels als adrenalinerush

MMA’ers Stefan Struve en Siyar Bahadurzada droomden beiden om te vlammen in eigen land tijdens UFC Fightnight in Ahoy’ Rotterdam. Voor Struve liep de droom uit op een nachtmerrie. Het zwaargewicht was de headliner in Rotterdam, maar de Rus Alexander Volkov versloeg de Beverwijker in zijn thuiswedstrijd.

Taliban

Terwijl de zwaarontgoochelde ‘Skyscraper’ letterlijk en figuurlijk zijn wonden likte in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, stond Bahadurzada stralende de pers ter woord: strak in het pak en – hoewel de nacht al bijna viel – met zonnebril op. Hij leek eerder van de catwalk te komen dan uit de octagon. „Ik voel me fantastisch, maar misschien komt dat ook wel door de adrenaline en voel ik me morgen anders”, aldus ‘The Great’ na zijn winst op de Australiër Rob ‘Razor’ Wilkinson.

Ruim 10.000 man moedigde Bahadurzada aan en dat zorgde voor de nodige emoties bij hem. In 1999 vluchtte Bahadurzada uit zijn geboorteland Afghanistan voor de Taliban. „Het enige wat ik bij me had waren de kleren die ik aanhad”, aldus het middengewicht. „Nederland heeft mij een tweede kans gegeven. Deze winst is dan ook voor mijn tweede vaderland. Ik had geen enkele hoop toen ik vluchtte, maar kijk waar ik nu sta. Ik hoop dat ik een inspiratiebron ben voor de kinderen in Afghanistan.”

Kogels

Volgens Bahadurzada staat ‘Afghanistan nu op zijn kop’. „MMA is in mijn land de grootste sport, duizenden kinderen willen later doen wat ik nu doe. Ik wil ze laten zien dat hun toekomst niet uitzichtloos is. Toen ik een kind was vlogen de kogels me letterlijk om mijn oren. Je voelde dat je elk moment kon sterven.”

Eenmaal in het veilige Nederland miste Bahadurzada naar eigen zeggen echter spanning in zijn leven. „Dat de kogels me om de oren vlogen, zorgde ook voor een adrenalinerush. Ik miste dat. Pas in de octagon vond ik dat terug.”

Vol bravoure kondigde hij aan ‘dat dit nog maar het begin was’. „Ik heb nog maar weinig gevechten achter mijn naam staan. Ik heb veel fouten gemaakt, waardoor ik vaak geblesseerd was. Maar nu ben ik terug. Ik ga nergens naartoe. In 2019 ben ik de nieuwe wereldkampioen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.