Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 8 aug 2017 / 11:28 uur

Oranje Leeuwin Van Lunteren was er ‘totally af!’

Hoe werden de Oranje Leeuwinnen vanochtend wakker? Nog steeds op een roze wolk of voerde een fikse kater de boventoon? Beide, want wat was het een magische middag, avond en nacht in Enschede. Meteen na de historische 4-2 zege op Denemarken in de EK-finale werden de champagneflessen ontkurkt en dat was voor sommige dames wel even wennen. „Eerst moet je toch dit doen?”, vroeg Danielle van de Donk zich af terwijl ze een champagnefles op en neer schudde. „Waarom lukt het me niet?” Toen de kurk eindelijk eruit plopte, was Lieke Martens de eerste die een champagnedouche kreeg in de catacomben van de Grolsch Veste.

Ongeloof

In de kleedkamer werd gezongen, gedanst, gedronken en ‘audiëntie gehouden’: minister-president Mark Rutte en minister Edith Schippers kwamen langs en er waren felicitaties van Marco van Basten en Michael van Praag. Ondertussen stroomde Twitter vol met tienduizenden gelukwensen van onbekende en bekende Nederlanders. Heel Holland werd in drie weken tijd verliefd op de Oranje Leeuwinnen. „Ik kan het nog steeds niet geloven wat we hebben losgemaakt”, stamelde Desiree van Lunteren in Utrecht waar de heldinnen ‘the day after’ een welverdiende huldiging kregen in Park Lepelenburg.

De Leeuwinnen kwamen in stijl aan. Zoals het echte kampioenen betaamt, kregen ze een rondvaart. Tussen Sonneburgh en Lepelenburg, een stukje van ruim 500 meter, zag het zwart van de mensen. De rondvaart vond plaats in dezelfde sloep waarin de koninklijke familie zat tijdens Koningsdag.

Droog beschuitje

In het park zelf was plek voor 12.000 Oranjefans die zich al in alle vroegte voor de poorten hadden verzameld. Eenmaal op het podium gingen de voetbalsters compleet uit hun dak, net zoals de menigte op het veld. Aanvoerdster Sherida Spitse verklapte dat Van Lunteren het ’s ochtends zwaar had. „Ze was er totally af! Ze wilde niks eten. Na lang aandringen heb ik een droog beschuitje en wat fruit voor haar gehaald, haha!”

Van Lunteren kon er wel om lachen. „Alhoewel Sherida wel iets overdrijft hoor! Maar ik beleef alles wel in een roes. Tot nu toe is het een gróót feest. Gisteren zijn we naar Fellini in de binnenstad van Enschede geweest. Op het podium omsingelden we de dj en hebben we de tent op zijn kop gezet.”

Genieten

Hoe laat ze weer in het hotel Wilmersberg in De Lutte waren wist Van Lunteren niet meer. „Maar volgens mij was het niet belachelijk laat hoor, want we wisten dat het vandaag een drukke dag zou worden. We worden nu geleefd en daar genieten we van. De rondvaart, de huldiging op het podium, dit is zó ontzettend vet! Vanavond zijn we nog bij Jinek te gast en dan laat ik het morgen alles nog maar eens de revue passeren. Dan kijk ik wat er tot dusverre allemaal op social media is verschenen, want dat is erbij ingeschoten. Volgens mij ben ik daar wel een tijdje zoet mee, denk je ook niet? Hahaha!”

Het feest in beeld:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oranje Leeuwin Van Lunteren was er ‘totally af!’
Sluiten