Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 jul 2017 / 20:35 uur

Donny van de Beek scoort voor Nouri, zíjn Nouri

Het was een vreemde woensdagavond voor Ajax. Voor het eerst sinds Abdelhak Nouri werd getroffen door hartritmestoornissen moesten de Amsterdammers in Frankrijk een officiële wedstrijd spelen. Uitgerekend Donny van de Beek, een van de beste vrienden van ‘Appie’, maakte in de voorronde van de Champions League tegen OGC Nice het o zo belangrijke uitdoelpunt: 1-1.

Als jochies van tien jaar liepen Van de Beek en Nouri elkaar in de jeugdopleiding voor het eerst tegen het lijf. Sindsdien waren ze onafscheidelijk. Op het middenveld vormden ze een weergaloos duo en ook buiten de lijnen klikte het zoals het alleen tussen echte boezemvrienden kan klikken.

Voor Van de Beek was het verdriet dan ook ondraaglijk toen zijn maatje op het veld zakte en met een helikopter naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Maar er was hoop, want de eerste berichten van de specialisten waren licht optimistisch.

Het spandoek voor Nouri in het uitvak met Ajaxfans. Foto: ANP

Maar diezelfde hoop werd genadeloos de grond in geboord toen duidelijk werd dat Appie blijvende hersenschade aan die vreselijke middag op 8 juli zou overhouden. Zal hij ooit nog kunnen lopen? Herkent hij ooit zijn moeder nog? Kan hij praten? Dergelijke vragen schoten direct door ieders gedachten en ze sneden even hard door de ziel. Ontroostbaar was Van de Beek.

Knop

Hoe hard het ook klinkt; de knop moest weer om. Niet alleen bij Van de Beek, maar bij heel Ajax. Nog voordat het nieuwe seizoen van de Eredivisie van start gaat, staat tenslotte het tweeluik tegen OGC Nice in de voorronde van de Champions League op het programma.

De meegereisde fans uit Amsterdam brachten een groot spandoek met de naam van Nouri en zijn rugnummer 34 mee naar Frankrijk. Overdag werden er foto’s van gemaakt bij het strand, ’s avonds hing het aan de reling van het uitvak.

De spelers van Nice deden de warming-up in een speciaal shirt voor Nouri. Foto: ANP

Ook de spelers van Nice betuigden hun steun aan Nouri en zijn familie. ‘Stay strong Appie’ stond er op de shirts waarin zij de warming-up afwerkten. Maar het mooiste gebaar vond plaats in de 49e minuut. Toen Van de Beek de bal voor zijn voeten kreeg en geen moment twijfelde: 1-1.

Uitgerekend hij poetste de voorsprong van de thuisploeg (Mario Balotelli) weg. Het verdriet, de pijn en het gemis zullen nooit verdwijnen, maar meer dan een doelpunt maken kon Van de Beek woensdagavond niet doen. Een doelpunt voor Appie. Zíjn Appie.

Het gebaar van Donny van de Beek voor zijn vriend Nouri. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donny van de Beek scoort voor Nouri, zíjn Nouri
Sluiten