Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 20 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Videoarbitrage zorgt juist voor nóg meer discussie

Jarenlang was er de roep om de videoscheidsrechter in het voetbal, maar nu we die hebben is het ook weer niet goed. Bij de Confederations Cup experimenteert de FIFA met de ‘videoref’. Dit leidde bij Portugal-Mexico en vooral Kameroen-Chili tot afgekeurde doelpunten, veel onduidelijkheid en boze reacties van fans en voetballiefhebbers.

Aanvaller Eduardo Vargas ging zondag volledig uit zijn dak nadat hij dacht Chili op voorsprong geschoten te hebben tegen Kameroen. Maar nadat de Chilenen uitgebreid hun feestje hadden gevierd, duurde het nog een volle minuut voordat de videoarbitrage besliste dat Vargas buitenspel had gestaan. Woede, ontzetting en verontwaardiging vochten om voorrang bij de verbijsterde Zuid-Amerikanen toen zij in de rust de kleedkamer opzochten.

Mede vanwege dit soort situaties verklaarde oud-doelman Peter Schmeichel maandag dat hij een fel tegenstander is van de VAR (Video Assistant Referee) zoals de videoscheids in Engeland genoemd wordt. „Het maakt het voetbal te klinisch”, zei de voormalig Manchester United-goalie in de Engelse media.

Ook commentator Jeroen Grueter heeft zijn bedenkingen. „Ik denk dat ik wel een voorstander ben van de videoscheids”, zegt Grueter. „Maar ik heb wel een voorbehoud. Ik vind dat we op deze manier een beetje doorslaan, als we iedere wedstrijd vier of vijf keer op de beslissing van een mannetje ergens in het stadion moeten wachten.”

Grueter gaf voor de NOS commentaar bij het duel Kameroen-Chili in Moskou. „Het was wel een bijzondere ervaring, moet ik zeggen. Het was lastig en erg wennen voor de scheidsrechter, de spelers en de verslaggevers. Ik vraag me af of je wel alles moet terugkijken. En een buitenspelbeslissing op drie centimeter? Het is bij buitenspel niet zoals bij doellijntechnologie. Er is niet altijd één waarheid. Bij twijfelgevallen, zoals bij die afgekeurde goal van Vargas, is er een aantal onzekere factoren. De spelers bewegen in tegengestelde richting en wanneer wordt de bal precies gespeeld? Hoe betrouwbaar is dit systeem? Er worden wel lijnen overheen gelegd, maar dan is het nog niet helemaal duidelijk.”

Dat laatste bestrijdt Mike van der Roest, projectleider videoarbitrage bij de KNVB. „De FIFA experimenteert op de Confederations Cup met een recentelijk ontwikkeld systeem waarbij tot op de centimeter kan worden vastgesteld of het buitenspel is.” Omdat dit systeem, met lijntjes die over het scherm worden gelegd, nog maar net ontwikkeld is, werkt de KNVB er nog niet mee. „Toen wij in september begonnen met videoarbitrage was het er nog niet. Het protocol waar wij mee werken ligt vast tot 2018.”

Dat betekent dat de afgekeurde treffer van Chileen Vargas door de Nederlandse videoscheids nooit was afgekeurd. „Dat klopt, omdat dit specifieke geval niet met het menselijk oog was vast te stellen, hadden we deze treffer op basis van tv-beelden niet kunnen afkeuren. Alleen met techniek was dit zichtbaar.”

https://twitter.com/BrazilStat/status/876512734170492932

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende is een groot voorstander van de videoscheids. „Er zitten nog veel haken en ogen aan, maar de uitkomst is wel gewoon goed”, zegt Van der Ende. „Natuurlijk moet het allemaal nog veel sneller en veel duidelijker gedaan worden. Het moet gefinetuned. En natuurlijk moet het ook gebruikt worden als het drie centimeter buitenspel blijkt te zijn. Ze hadden meteen die lijnen over die herhaling moeten zetten, dan was het voor iedereen duidelijk geweest en hadden we niet twintig minuten een onzinnige discussie over wel of niet buitenspel gehad. Nu kwamen ze pas in de tweede helft met een herhaling met die lijntjes op het beeld. Dat moet meteen in beeld komen, dan hadden we ook niet naar dat onzinnige gesprek tussen Tom Egbers en Pierre van Hooijdonk in de rust hoeven luisteren.”

Van der Ende ziet het hockey als voorbeeld. „In een ideale situatie mogen ploegen wat mij betreft allebei twee keer per helft de videoscheids raadplegen. Gelimiteerd dus. Dan blijft de snelheid in het spel en neemt de eerlijkheid toe.”

Volgens Grueter is het ook van groot belang wie de videoscheids is. ,,Bij Kamroen-Chili was Clément Turpin de man achter de knoppen”, zegt Grueter. ,,Dat is dezelfde scheidsrechter die vorig seizoen Feyenoord-AS Roma helemaal om zeep hielp. Een heel pedant, vervelend mannetje en ook als videoscheids de grootste pietlut. Volgens mij hield zondag bijna iedereen in het stadion een heel onbevredigend gevoel over aan die wedstrijd. Natuurlijk waren de spelers van Chili blij met de overwinning, maar de Chileense coach Pizzi was na afloop behoorlijk in de war. Er zal nog heel veel veranderd moeten worden aan dit systeem, want zoals het nu ging, gaan spelers door de malle molen van emoties met al die afgekeurde doelpunten.”

Van der Roest denkt dat het ook vooral een kwestie van wennen is. „Onbekend maakt onbemind. Het belangrijkste is dat de grote arbitale fouten er met de videoarbiter worden uitgehaald, daar is het ons om te doen.”

De discussie over de voetbalscheids zal voorlopig nog wel even doorgaan, zoveel is wel duidelijk na de eerste wedstrijden in deze Confederations Cup.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.