Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Sport 15 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Gewoon lekker op kunstgras voetballen’

De voetbalwereld haalde eind vorig jaar opgelucht adem toen uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) bleek dat voetballen op kunstgras niet schadelijk is. In de rubberkogels van gemalen autobanden bleek een dusdanig kleine hoeveelheid schadelijke stoffen te zitten, dat een speelverbod niet nodig was. Dus dartelen duizenden kinderen en volwassenen gewoon weer wekelijks over de kunstgrasvelden om hun kunsten te vertonen.

Nieuw onderzoek

Het kunstgrasballetje begon vorig jaar te rollen door een uitzending van het tv-programma Zembla, dat nu een vervolgonderzoek heeft laten uitvoeren. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. De embryo’s overleefden de test niet en de visjes vertoonden gedragsverandering. Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen om niet te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. „Ik zou het zelf niet doen”, aldus de hoogleraar.

Dus is er bij voetbalouders nieuwe onduidelijkheid en onrust ontstaan. Kunnen zij hun kinderen nu wel of niet veilig laten voetballen op kustgras? Het RIVM blijft bij de conclusie dat het niet schadelijk voor de gezondheid is. „Er is veel rubbergranulaat aan water toegevoegd, dat is vervolgens langdurig intensief geschud. Daardoor zijn er hogere concentraties in het extract, dat niet representatief is voor veldomstandigheden.”

Vertrouwen

De tegenstrijdige uitspraken zorgen voor verwarring bij de amateurclubs. „Iedereen is constant bezig met onderzoeken en op een gegeven moment denk je: ‘Naar wie moet ik luisteren?’”, zegt Ton Jonkers, voorzitter hoofdbestuur van ODC uit Boxtel. „Maar wij gaan ervan uit dat het RIVM en de KNVB hun werk goed en zorgvuldig uitvoeren. Wij vertrouwen op hun onderzoek en uitspraken.” Jonker zegt dat zodra er concreet bewijs op tafel ligt dat het voetballen op kunstgras slecht is voor de gezondheid er direct besloten wordt dat er niet meer op die velden gespeeld wordt. „Maar tot zover blijft het overtuigende bewijs uit en bestaat er nog geen causaal verband tussen de granulaatkorrels en het krijgen van kanker. En als dat er niet is, is het voor ons moeilijk om alles zomaar stil te leggen.”

De amateurclub uit Boxtel is niet de enige die vertrouwt op het onderzoek en de conclusies van het RIVM. „Het RIVM zei dat de korrel alleen erg schadelijk kan zijn als je erop kauwt of het rubber inslikt, niet als het op een normale manier gebruikt wordt”, zegt Hans van Voorst, vicevoorzitter van HVV Hengelo. Ondanks het nieuwe onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijft de club bij zijn eerdere standpunt. „Wij vertrouwen op de gemeente Hengelo en het RIVM. En zolang het RIVM zegt dat het niet extreem gevaarlijk is, blijven wij op die velden voetballen.”

Ook de KNVB blijft de richtlijnen van het RIVM volgen. „Dat is naar ons idee de enige instantie in Nederland die er op dit gebied toe doet”, aldus woordvoerder Chris van Nijnatten. Dus kan iedereen met een gerust hart komend weekend het kunstgras op? „Als KNVB kunnen wij dat zelf niet beoordelen, maar als het RIVM dat zegt, volgen wij die lijn. Wij kunnen er weinig aan doen dat er nieuwe onrust ontstaat, al blijven wij uiteraard wel alert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.