Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 4 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Memphis is een geladen geweer: Bijrol niks voor mij

Memphis Depay zegt lekker in zijn vel te zitten. „Op de trainingen gaat het goed, ik ben scherp en fit. Maar dat geldt voor iedereen. Het niveau is hoger geworden. José Mourinho is een topcoach.” Toch krijgt de oud-PSV’er en huidige Manchester United-speler minder speelminuten van de Portugees dan onder Louis van Gaal. „Het gevoel is anders. Mourinho heeft zijn vertrouwen in me uitgesproken. Persoonlijk, maar ook in de pers.”

Van Gaal

Het lijkt een sneer naar Van Gaal, de coach onder wie Memphis internationaal doorbrak op het WK 2014 in Brazilië. Van Gaal was ook de man die de aanvaller vorig seizoen naar Manchester United haalde en veel vertrouwen in Memphis had. Gaandeweg het jaar vorderde, werd de relatie tussen de twee echter snel minder.

Hoewel Memphis zegt dat een jaar Manchester United van hem een betere speler heeft gemaakt en dat de tegenslagen hem ook sterker hebben gemaakt, wil hij niet zeggen wat er nu precies fout ging tussen hem en Van Gaal. „Ik wil het liever niet over vorig seizoen hebben. Dat is gebeurd.” Over wat hij beter had kunnen doen, is hij helder: „Er zaten mindere wedstrijden tussen, ik had beter moeten spelen.”

Hoofdrol

Onder Van Gaal was Memphis dé aankoop van United. Zelf legde Memphis zich ook een grote druk op door het iconische nummer 7 op te eisen. Hij dichtte zichzelf de hoofdrol toe in het Theatre of Dreams. Een jaar later is er veel veranderd. Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba zijn nu de mannen om wie het draait, Memphis heeft een pas op de plaats moeten maken.

Misschien is dat ook wel goed voor hem. De verwachtingen waren immers torenhoog. „Zelf voel ik dat niet zo”, zegt Memphis echter. „Ik ben dezelfde persoon en ik weet wat ik wil. Een bijrol is niks voor mij. Ik ben niet een speler die al blij is met het feit dat hij onder contract staat bij Manchester United. Dit is mijn droomclub, maar ik wil wel spelen.”

Geladen geweer

Vooralsnog komt daar weinig van. Memphis moet het in de competitie doen met invalbeurten van een paar minuten. Soms zit hij niet eens bij de selectie. „Dat is moeilijk. Ik voel me als een geladen geweer. Ik ben er klaar voor om te spelen, maar moet op mijn kans wachten. Daarom ben ik nu ook zo blij dat ik bij Oranje zit. Dit is een nieuwe mogelijkheid om me te laten zien.”

Op de opmerking dat een geladen geweer gevaarlijk kan zijn en of er de kans bestaat dat het tot een uitbarsting komt, reageert Memphis snel: „Nee, zo moeten jullie het niet opvatten. Op het veld ben ik een geladen geweer, daarbuiten niet. Als ik mijn agressie niet op het veld kwijt kan, zorg ik er op een andere manier voor dat ik deze kwijt kan. Dat kan bijvoorbeeld door een rondje te joggen. Na een avondwedstrijd ga ik ’s nachts soms lopen. Dan kom ik thuis met mijn lijf vol adrenaline. Die moet eruit.”

Pogba

En hoewel Memphis iemand is die graag zijn eigen problemen oplost, praat hij af en toe ook met Paul Pogba over zijn situatie. „Paul en ik kennen elkaar al een tijdje. Maar het is een mannensport, het is heus niet zo dat ik getroost moet worden. Ik ben nog steeds overtuigd van mijn kwaliteiten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.