Johan van Boven
Johan van Boven Sport 9 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Feyenoord populairder dan Ajax en Oranje

Normaal gesproken staat het Nederlands elftal in een jaar van een EK of WK onbedreigd boven aan het lijstje met populairste sportploegen, maar dat is dit jaar anders. Oranje, dat zich niet wist te kwalificeren voor het Europees kampioenschap in Frankrijk, moet het doen met de derde plek. Feyenoord staat op nummer 1, op de voet gevolgd door Ajax.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Sportsector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 2400 Nederlanders gaven hun mening over sporters, teams, sportbonden en accommodaties. Daaruit blijkt dat Nederlanders veel meer interesse hebben in bijvoorbeeld de Tour de France dan in het EK. Logisch, want aan de Ronde van Frankrijk doen wél Nederlanders mee.

De top 10 van sterkste merken onder sportploegen:

Feyenoord
Ajax
Nederlands voetbalelftal
PSV
AZ
FC Twente
FC Groningen
Vitesse
PEC Zwolle
FC Utrecht

Daling

„Vergeleken met het EK van 4 jaar geleden is het imago van het voetbalevenement onder Nederlanders fors gedaald. Terwijl bij eerdere onderzoeken het Nederlands elftal steevast de populairste sportploeg onder de bevolking was, staan Feyenoord en Ajax nu bovenaan”, staat in de conclusie van het onderzoek.

„De desinteresse in het nationale voetbal is ook goed te zien aan de bekendheid van de spelers in de huidige selectie van het Nederlands elftal. Slechts drie spelers hebben een noemenswaardige bekendheid: Daley Blind, Jasper Cillessen en Luuk de Jong. Maar geen van deze drie spelers komt in de top 10 van populairste sporters voor. De andere voetballers in de selectie zijn onzichtbaar voor de Nederlandse bevolking”, stelt merkadviseur Hendrik Beerda.

De top 10 van populairste sporters volgens het reputatieonderzoek:

Sven Kramer
Epke Zonderland
Arjen Robben
Ireen Wüst
Max Verstappen
Dirk Kuijt
Dafne Schippers
Anky van Grunsven
Robin van Persie
Ranomi Kromowidjojo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.