Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 10 jun 2016 / 11:45 uur

‘Etnisch profileren: Vermeer staande gehouden’

In navolging van rapper Typhoon doet ook Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer zijn beklag over het zogenaamd ‘etnisch profileren’ waar de politie zich schuldig aan zou maken. De rapper klaagde over het feit dat hij staande werd gehouden door agenten, omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vonden. Vermeer herkent zich daarin.

Staande gehouden

Vrijdag verschenen beelden op de Facebookpagina van instituut slavernijverleden NiNsee, waarop te zien is dat de sluitpost van Feyenoord door de politie aan de kant wordt gezet. „Wat is nu weer de reden? Is het nu elke dag dat ik gecontroleerd ga worden? Serieus, lijk ik zo zwaar op een crimineel? Omdat ik zo’n auto rijd, moet ik elke dag worden aangehouden?”, vraagt Vermeer in het filmpje aan de agent.

In de video verklaart de agent dat Vermeer ‘met zo’n auto’ meer kans heeft staande te worden gehouden.

Etnische profilering

Wanneer een andere jongen, die een neef van Vermeer zou zijn, over etnische profilering begint, wordt de agent boos en duwt hij de jongen weg. Wanneer de doelman van Feyenoord de auto uitstapt, stopt het filmpje.

Na de ophef rond het bericht van Typhoon, bood de politie nog excuses aan. „De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit”, stond in een verklaring. Justitieminister Ard van der Steur vroeg Typhoon openlijk zelfs om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. Typhoon ging op die uitnodiging in.

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet…

Gepostet von Typhoon am Montag, 30. Mai 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Etnisch profileren: Vermeer staande gehouden’
Sluiten