Johan van Boven
Johan van Boven Sport 13 okt 2015

‘Eerst Wilhemus zingen, dan pas de PlayStation aan’

Ook vlak voor de laatste EK-kwalificatiewedstrijd zingt Bert van Oostveen dinsdagavond weer uit volle borst het Wilhelmus mee. Net als de bondscoach, de assistenten en zelfs de perschef van het Nederlands elftal. Maar als de directeur betaald voetbal van de KNVB naar de spelers kijkt, ziet hij slechts een paar monden mee bewegen.

„Ik zing mee omdat ik trots ben dat ik Nederland mag representeren en ik vind dat alle spelers dat ook zouden moeten doen”, zegt Van Oostveen. „Ze hoeven niet à la Gianluigi Buffon als een operazanger op het veld te staan, maar het hoort er wel bij. Dat wordt bij de internationals ook onder de aandacht gebracht. Ik weet bijvoorbeeld dat de bondscoach er op hamert. Maar uiteindelijk beslist een speler natuurlijk zelf of hij meezingt met het volkslied of niet.”

De KNVB-directeur kijkt wat dat betreft met een jaloers oog naar Zuid-Amerika. „Neem alleen al Chili. Als ik die spelers het veld op zie komen, denk ik gelijk: zo, die zou ik niet tegen willen komen. Zij stralen een echte winnaarsmentaliteit uit. Nederlandse sporters hebben dat nu eenmaal minder. Vroeger hadden we Jan Wouters, Mark van Bommel en Nigel de Jong, nu hebben we een gat in de selectie. We hebben geen spelers van tussen de 25 en 28 jaar die de leiding nemen, we zijn te afhankelijk van de 30-plussers. Kevin Strootman en Jordy Clasie zijn wel dat soort types, maar die zijn helaas geblesseerd.”

Kinderlijk

Ook Wesley Sneijder stipte onlangs het gebrek aan echte mannen aan. De middenvelder vindt dat de jonge spelers kinderlijk blijven, omdat ze vooral achter hun PlayStation zitten. Van Oostveen: „Misschien moeten we invoeren dat ze pas computerspelletjes mogen spelen als ze het volkslied meezingen”, grapt hij.

Maar hij weet ook als geen ander dat het een groot probleem is. „Veel jonge voetballers vinden geld belangrijker dan sportief succes. Daarom vertrekken ze veel te vroeg naar het buitenland, waar ze vaak op de bank of in de subtop belanden. Je wilt toch niet in een trainingspak toekijken hoe jouw ploeggenoten het doen? Op die manier mislukken er veel te veel Nederlandse talenten in het buitenland. Het is maar net wat je wilt bereiken. Met de juiste sportmentaliteit kun je beter nog een paar jaar in de eredivisie blijven om schalen en bekers te winnen, zodat je daarna wél kunt slagen in het buitenland.”

Naar aanleiding van het voetbalsymposium dat eind 2014 werd georganiseerd door de KNVB wordt momenteel gewerkt aan een rapport dat het Nederlandse voetbal er weer bovenop moet helpen. „Daarin zal mentaliteit een belangrijk onderdeel vormen”, zegt Van Oostveen. „Ten eerste met welke mentaliteit we wedstrijden willen in gaan: sterven we in schoonheid of gaan we realistischer spelen en winnen? Ten tweede: wat voor mentaliteit heb je daarvoor nodig bij de spelers? Misschien pamperen we jeugdspelers wel te veel. Maar dat moeten de mensen uit het werkveld – denk aan technisch directeuren, trainers, et cetera – nu aangeven. In mei 2016 verwachten we het uiteindelijke rapport naar buiten te kunnen brengen.”

Steun

Toekomstmuziek dus. De harde realiteit van nu is dat het Nederlands elftal dinsdag kwalificatie voor het EK mis kan lopen. Van Oostveen denkt niet aan opstappen en Danny Blind mag in dat geval ook blijven zitten. „Hij blijft gewoon bondscoach. Danny krijgt de volle steun van de KNVB en dat moet hij ook van het volk krijgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Eerst Wilhemus zingen, dan pas de PlayStation aan’
Sluiten