Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 27 mei 2015

FBI toont spierballen in oorlog met FIFA

De FIFA wil doen geloven dat zij de initiator zijn van het strafrechterlijke onderzoek naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond, waarbij door de FBI in samenwerking met de Zwitserse justitie in totaal veertien mensen zijn gearresteerd.

Oorlogsverklaring

Op een persconferentie van de Amerikaanse justitie bleek hiervan weinig waar. Sterker nog, de verklaring van FBI-directeur James Comey was een regelrechte oorlogsverklaring aan de FIFA: „Als je aan ons land komt met je corrupte onderneming, word je daarvoor verantwoordelijk gehouden.”

Lees ook: FIFA-tuig moet gestopt worden

Ook de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch toonde haar spierballen: „De verdachten exploiteerden hun posities voor cash. Laat duidelijk zijn dat dit pas het begin is van onze inzet, niet het einde.”

Jacht is geopend

De jacht is geopend op Blatter en de bewijslast stapelt zich op. Ook bij de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika is smeergeld aangenomen door FIFA-officials. De vicepresident van de FIFA, Jack Warner, zou alleen al 10 miljoen dollar hebben geëist van de Zuid-Afrikaanse overheid in ruil voor de organisatie.

Volgens Lynch werd er bovendien smeergeld aangenomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen bij de FIFA in 2011. Ook werd voor 110 miljoen dollar aan steekpenningen uitgegeven bij de toewijzing van de Copa America aan de Verenigde Staten in 2016. Tevens werd smeergeld betaald bij het sponsorschap van het Braziliaanse nationale elftal.

Miljoenen aan belastingontduiking

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat voor miljoenen aan belasting is ontdoken en dat tientallen miljoenen op bankrekeningen staan van FIFA-officials. Die rekeningen bevinden zich in landen als Hongkong, de Kaaimaneilanden en Zwitserland. Veel verdachten leefden volgens Currie enige tijd in de Verenigde Staten, hielden daar meetings of hadden daar bankrekeningen.

Appartement voor kattten

Vandaar dat de Amerikanen deze zaak vijf jaar geleden startten. Chuck Blazer is de spil in het onderzoek. Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Onder meer zijn 18.000 dollar maandelijkse kosten voor een appartement in hartje Manhattan speciaal voor zijn katten viel op. Blazer bekende dat hij zich had schuldig gemaakt aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen.

In ruil voor strafvermindering zou ‘the soccerrat’, zoals Blazer inmiddels door de Amerikaanse media is gedoopt, gesprekken met FIFA-officials hebben opgenomen middels een klein microfoontje in een sleutelhanger.

De laatste weken kwam alles in een stroomversnelling. Sinds enige tijd is er een wet van kracht in de Verenigde Staten, die het voor de FBI mogelijk maakt om dubieus betalingsverkeer dat via Amerikaanse banken verloopt, te onderzoeken. De maximumstraf voor afpersing, de zwaarste aanklacht tegen de verdachten, is twintig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
FBI toont spierballen in oorlog met FIFA
Sluiten