Puck Roest
Puck Roest Nieuws 31 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Half miljoen mensen worden gepest op de werkvloer

Pesten op de werkvloer is nog steeds een taboe. Mensen die op hun werk getreiterd worden, praten daar liever niet over. Niet tegen hun baas, niet tegen collega’s en zelfs niet tegen hun partner. “Dat laat je jezelf toch niet gebeuren, is je wat te horen zult krijgen”, zegt Laura Willemse, voorzitter van stichting Pesten op de Werkvloer.

Volgens Willemse was er eerder nauwelijks aandacht voor het probleem. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n half miljoen mensen die structureel gepest worden op de werkvloer. "De gevolgen zijn ernstig. Depressies, posttraumatische stressstoornis en zelfmoord. Het komt allemaal voor", aldus Willemse. Pesten is meer dan zout in de koffie doen. Het is vaak uitschelden, intimideren en isoleren.

Lees ook: ‘Pesten op de werkvloer kost miljarden’

Landelijke campagne

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft maandag het startsein voor een landelijke campagne tegen pesten op het werk. Dat doet hij in het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat een gedragscode heeft ontwikkeld om het gepest tegen te gaan.

Niet alleen de werknemer vindt het verschrikkelijk om toe te geven dat hij of zij het pispaaltje is, ook de werkgever loopt er niet graag mee te koop. "Bedrijven komen er niet actief mee naar buiten. Dat is op zich weer een taboe", vertelt Willemse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.