Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 6 apr 2015

FC Utrecht in de maag met antisemitische spreekkoren

Bij het competitieduel FC Utrecht-Ajax van afgelopen zondag in de Galgenwaard heeft een gedeelte van de fans van de thuisploeg zich van de allerslechtste kant laten zien. Minutenlang zongen deze supporters op de Bunnikside een antisemitisch liedje dat door merg en been ging.

De harde kern was behoorlijk trots op de tekst, want ondertiteld en wel werd het maandag op Youtube gezet. ‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij joden, want joden die branden het best.’

“Ik denk dat iedereen hier hetzelfde over denkt”, reageert Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis op het filmpje. “Ajax vertrouwt in dit soort zaken op de waarnemer van de KNVB, wij gaan zelf geen actie ondernemen. Wij kunnen ook niets. Het is aan de KNVB, die kan er wel tegen optreden.”

FC Utrecht

FC Utrecht gaat kijken of er opgetreden moet worden. “We gaan nu informatie verzamelen en bekijken en bespreken wat we gaan doen”, zegt persvoorlichter Martin Versteeg namens de club. “Ik heb het filmpje gezien ja, Voorlopig is de volgende tekst onze verklaring: ‘FC Utrecht spant zich immer in om te voorkomen dat er rond wedstrijden kwetsende spreekkoren zijn. De club houdt dit nauwlettend in de gaten, en zoals bij elk duel wordt alles rond wedstrijden grondig bestudeerd en geëvalueerd. Mocht blijken dat bij een wedstrijd onregelmatigheden zoals kwetsende spreekkoren worden vastgesteld dan zal FC Utrecht volgens het protocol onderzoek doen, passend reageren en optreden.’"

Fox

Ook FOX-verslaggever Mark van Rijswijk moest het zondag overigens ontgelden. Hij zei bij zijn livecommentaar op de wedstrijd: ‘Het publiek van Utrecht gaat er nog eens achterstaan’, net op het moment dat de thuisfans ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’, aan het zingen waren.

Van Rijswijk bood zijn excuses aan met de volgende tweet:

Dat was niet genoeg voor enkele voetballiefhebbers getuige de volgende tweet:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
FC Utrecht in de maag met antisemitische spreekkoren
Sluiten