Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 6 apr 2015
Leestijd: 3 minuten

Ajax en fans snakken naar einde seizoen

Ajax is dit seizoen wel consequent. Bijna het gehele seizoen staan de Amsterdammers tweede in de eredivisie en bijna het gehele seizoen is het spel niet om aan te zien.

Het piepkleine beetje druk dat koploper PSV voelde na de nederlaag tegen Feyenoord in de Kuip in de vorige speelronde, verdween dit Paasweekeinde als sneeuw voor de zon door het zoveelste dramatische optreden van Ajax. De manier waarop de Amsterdammers zondag tegen FC Utrecht speelden in de Galgenwaard (1-1) was exemplarisch voor het complete teleurstellende seizoen.

„Het is inderdaad niet de eerste keer dat we het nog weggeven”, reageert Ajax-verdediger Joël Veltman na afloop van het duel. „Dus we kunnen ook niet zeggen: hier moet je van leren. Op een gegeven moment moet je ook een lijn trekken en denken: nu heb ik genoeg geleerd, nu moet ik weten wat er gevraagd wordt.”

Lees ook: Ajaxfans furieus over prijsverhoging seizoenkaart

Maar dat is duidelijk nog niet het geval bij deze ploeg van trainer Frank de Boer. De supporters worden dit seizoen haast ieder weekend gegijzeld door wedstrijden met stroperig voetbal, zonder enige actie en met voor Ajax-begrippen bijzonder weinig doelpogingen. En achteraf altijd de verklaring: ‘we maakten in balbezit de verkeerde keuzes.’

Tsja, veel Ajax-fans zijn dat de afgelopen maanden ook maar tegen elkaar gaan zeggen: ‘We maken de verkeerde keuze om hier nog naar te kijken’. De lege plekken in de ArenA worden steeds groter. In de laatste thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag waren meer dan tienduizend seizoenkaarthouders wat anders gaan doen op de zondag. En juist in die week maakt de directie dan bekend dat duizenden seizoenkaarten komend seizoen enorm in prijs omhooggaan. Logica die alleen binnen Ajax gesnapt wordt.

Verwend

„Natuurlijk is het voor de fans vervelend dat ze veel mindere wedstrijden te zien kregen en dat de seizoenkaart dan omhoog gaat”, reageert Veltman. „Ik begrijp de ophef daarover wel een beetje. Het is gewoon geen goed seizoen en de fans zijn een beetje verwend, want we zijn vier keer kampioen geworden. We hoopten zelf op een stabiel seizoen met pieken omhoog. Maar het is teleurstellend verlopen. Of dit het minste jaar was van de afgelopen jaren? We hebben nu niets meer om voor te spelen, als we nog iets wilden, hadden we in ieder geval bij Utrecht moeten winnen.”

Dat ook dit Ajax wel degelijk kan voetballen bewees de ploeg van De Boer heel sporadisch, zoals uit bij het frank en vrij spelende sc Heerenveen. „Ja, tegen Heerenveen zag je dat we het goed uit kunnen spelen als tegenstanders ons onder druk zetten.”

Compact

Dat was dan ook direct een waarschuwing voor de andere teams in de eredivisie om niet zo te spelen tegen Ajax. „Misschien wel, de meeste ploegen stellen zich op ons in en spelen heel compact. Je ziet nog maar heel weinig dat clubs vol druk gaan zetten, zoals Heerenveen. Dan weten ze dat we er onderuit kunnen spelen. Wij hebben moeite met teams die heel compact staan.”

Maar de Amsterdamse club heeft door de jaren heen natuurlijk wel vaker te maken gehad met ploegen die compact spelen en zich instellen op de speelwijze van Ajax. „Er moet veel meer beweging zijn en het vuile werk moet worden opgeknapt”, legt Veltman uit. „Bijvoorbeeld een middenvelder die zomaar diep gaat lopen, dan creëer je wat en gebeurt er wat. Ja, we hebben moeite met compact spelende ploegen, maar we moeten daar iets op vinden, wij zijn Ajax en we moeten elke tegenstander verslaan. Met welke tactiek ze ook spelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.