Lentin Goodijk
Lentin Goodijk Sport 5 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Internationals Curaçao dolblij met komst Kluivert

De internationals van Curaçao kijken uit naar de samenwerking met hun nieuwe bondscoach Patrick Kluivert, die zich moet plaatsen voor het WK in 2018.

„Prachtig dat een naam als Patrick Kluivert ons bij Curaçao gaat coachen”, vindt ADO Den Haag-middenvelder Papito Merencia. Over de functie van Kluivert was de afgelopen dagen in de media nog wat onduidelijkheid. Merencia neemt die weg: „Hij wordt bondscoach voor deze kwalificatie. Daarna kijken we verder. De technisch directeur van de Curaçaose bond vertelde mij dat Kluivert de spelers gewoon gaat begeleiden en coachen.”

Versterkingen

De in Willemstad geboren middenvelder heeft onderling veel contact met zijn landgenoten. „We hopen dat Kluivert met zijn naam een paar goede spelers kan overtuigen voor Curaçao te kiezen. Eloy Room van Vitesse bijvoorbeeld, of Darryl Lachman van FC Twente. Een goed meevoetballende keeper als Eloy kunnen we zeker gebruiken.” FC Twenteverdediger Cuco Martina debuteerde in 2011 en staat op elf interlands voor het land. Andere bekenden in de huidige selectie zijn aanvallers Charlton Vicento en Guyon Fernandez. Ook Kemy Augustien werd in 2014 opgeroepen maar kwam door blessureleed nog niet in actie.

Voor een aantal selectiespelers van Curaçao is de aanstelling van Kluivert wel heel bijzonder. Shanon Carmelia van de amateurclub JVC Cuijk bijvoorbeeld. „Het is echt geweldig dat ik gecoacht ga worden door Kluivert. Toen ik het nieuws hoorde heb ik meteen mijn moeder geappt of het klopte, ze zei van wel.” De eerstvolgende interland is op 28 maart, dan staat het land tegenover Montserrat. „Ik hoop heel erg dat ik erbij kan zijn. Wij moeten in de Topklasse helaas gewoon spelen tijdens het interlandweekend, dus dat wordt nog even afwachten. Ik ga er in ieder geval alles aan doen.”

Jaloers

Ook Maiky Fecunda, afgelopen vrijdag nog bankzitter bij Helmond Sport in het duel met RKC Waalwijk, hoopt vurig bij de aankomende selectie te zitten. „Het zou fantastisch zijn om met iemand als Patrick Kluivert te mogen werken.” Fecunda debuteerde september vorig jaar op 19-jarige leeftijd bij Curaçao en is vooral benieuwd naar de ervaringen van de voormalig topspits. „De mensen in mijn omgeving zijn al jaloers op me dat ik met zo’n grote naam mag gaan werken.”

De 38-jarige Kluivert was van 2012 tot 2014 werkzaam als assistent van Louis van Gaal bij het Nederlands Elftal. Daarvoor was hij al assistent bij FC Twente, NEC, PSV en AZ. Curaçao bezet momenteel de 160e plaats op de FIFA wereldranglijst. Het land is pas sinds 2010 onafhankelijk actief in het internationale voetbal. Curaçao deed in 2014 mee aan de Carribean Cup, daar eindigden ze puntloos onderaan in een groep met Cuba, Trinidad en Tobago en Frans-Guyana.

WK 2018

Kluivert heeft als doel meegekregen zich te plaatsen voor het WK in 2018. Merencia: „Dan moeten we wel een paar versterkingen hebben, maar het is zeker realistisch. Kijk maar naar Trinidad en Tobago en Honduras. Als zij dat kunnen, kunnen wij dat ook.” Daar sluit Fecunda zich bij aan: „Alles is mogelijk. Ik zie een tripje naar Rusland in 2018 ook wel zitten, maar dan zullen we wel een paar nieuwe spelers moeten krijgen.” Het WK in Rusland zou het eerste wereldkampioenschap worden voor het nog jonge voetballand.

Het tweeluik met Montserrat, dat plaatsvindt op 28 maart en 1 april, vormt de eerste horde voor Curaçao in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland. Die gaat volgens het knock-out principe. In totaal plaatsen drie teams uit Midden- en Noord-Amerika zich voor het WK. Een vierde team kan zich via de play-offs kwalificeren. In 2014 waren dat de Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras en via de play-offs Mexico.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.