Johan van Boven
Johan van Boven Sport 25 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Spelers tevreden over Peter R. de voetbalmakelaar

Peter R. de Vries is sinds een jaar voetbalmakelaar en heeft inmiddels acht spelers in zijn portefeuille. Hoe kijken ze tegen hem aan? We vroegen het middenvelder Marc Klok.

Na een opeenstapeling van valse beloften vertrok Marc Klok vorig jaar augustus bij het Schotse Ross County. Terug naar Nederland, zonder garanties op een nieuw voetbalavontuur. Het contract met zijn Engelse zaakwaarnemer had de 21-jarige Amsterdammer ook laten ontbinden.

„Toen zag ik een interview met Peter R. de Vries dat over zijn nieuwe rol als zaakwaarnemer ging”, zegt Klok. „Ik vond hem altijd al een aansprekende persoonlijkheid. Vooral vanwege zijn instelling om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. En nu wilde hij graag talenten helpen met hun loopbaan. Dat sprak mij natuurlijk aan, dus heb ik hem gelijk een mail gestuurd met de vraag of we elkaar een keer konden ontmoeten.”

Alles weten

Drie gesprekken voerde Klok met De Vries en diens zoon Royce. „Daarin werd het beeld dat ik van Peter R. had bevestigd. Hij kende mij natuurlijk niet als voetballer, dus hij wilde alles van mij weten. Uiteraard niet alleen op voetbalgebied, maar ook hoe ik als persoon in elkaar steek.”

Intussen had de verdedigende middenvelder al contact met de Bulgaarse club Tsjerno More uit Varna. Daar had de oud-misdaadverslaggever geen aandeel in, maar kreeg wel het contract van Klok onder ogen. „Hij heeft hier en daar wat aangepast. Het voelde vertrouwd om dat door hem te laten doen, ook omdat zijn zoon advocaat is.”

Gedreven

Binnenkort gaan Peter. R en Royce de Vries naar Bulgarije om Klok in actie te zien. Tot nu toe hadden ze voornamelijk telefonisch contact met elkaar. „Zo’n drie keer per week”, aldus de speler. „We bellen of sturen berichtjes. Als ik vragen heb, krijg ik altijd snel antwoord. Zo vroeg ik laatst wat de mogelijkheden voor mij zijn op het gebied van hypotheken, omdat ik een huis in Nederland wilde kopen. Vanuit Bulgarije is dat lastig te regelen, bovendien richt ik me liever op het voetbal. Binnen een paar dagen kwam Peter R. met een plan van aanpak. Ik denk niet dat er veel belangenbehartigers zijn die ook spelers helpen met dat soort zaken. Hij is heel erg betrokken en gedreven.”

In de wereld van spelersmakelaars doen de ’grote jongens’ een beetje lacherig over De Vries in zijn nieuwe rol. Ze zien hem niet als serieuze pion, laat staan als concurrent. Klok: „Dat is juist het probleem van de voetbalwereld. De meeste spelersmakelaars werken alleen om geld te verdienen. Ik zeg niet dat het slecht is, want voetbal is nu eenmaal business. Maar ik vind het bij Peter R. mooi om te merken dat het hem om mijn potentie gaat. Mijn voetballoopbaan staat voorop, niet het geld wat hij daaraan kan verdienen.”

Matchfixing

Kloks contract bij Tsjerno More loopt tot de zomer van 2016. Hij hoeft niet perse weg, want het land en de competitie vallen hem bijzonder mee. „Toen ik hoorde dat ik naar een club in Bulgarije kon, dacht ik ook: wat moet ik daar? Maar ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik speel elke week en ik heb nog nooit rare dingen op het gebied van matchfixing ofzo meegemaakt. Ik krijg vanuit Nederland vaak de vraag of ik mijn salaris wel op tijd krijg, maar ook dat is allemaal dik in orde.”

Maar een club als Tsjerno More is niet bepaald de droom van een jonge voetballer. „Ik heb natuurlijk ook ambities en die liggen niet in Bulgarije. Het liefst zou ik in Engeland willen spelen. Eerst in het Championship en wie weet daarna in de Premier League. Ik hoop dat Peter R. daar een rol in kan spelen, maar uiteindelijk zal ik het toch vooral zelf moeten doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.