Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

De pijn van Kevin Strootmans moeder

Doorgaans zat Diana Berkelouw tijdens wedstrijden van AS Roma aan de buis gekluisterd, maar sinds haar zoon Kevin Strootman wederom zwaar geblesseerd is, kijkt ze slechts met een half oog.

Desalniettemin vliegt ze woensdag naar Rome om donderdagavond de Europa Leaguewedstrijd tegen Feyenoord bij te wonen. Met haar zoon naast zich op de tribune. „Ik zal het ongetwijfeld zwaar hebben als de spelers het veld betreden. Normaal gesproken zit ik van trots met een brok in mijn keel in dat stadion. Nu van verdriet.”

WK

Het is de tweede enorme klap die Strootman en de rest van zijn familie in korte tijd te verwerken hebben gekregen. In maart 2014 scheurde hij de voorste kruisband van zijn linkerknie af, waardoor de middenvelder het WK in Brazilië uit zijn hoofd moest zetten.

Acht maanden later maakte hij pas zijn rentree voor Roma. In januari volgde de volgende opdonder, toen de diagnose ‘een gekneusde knie’ te optimistisch bleek. Tijdens een operatie bleek Strootman kraakbeenletsel te hebben.

Botte pech

Wederom zakte Berkelouw door de grond. „Sterker nog, het was nog zwaarder dan de eerste keer. Kevin had er zo ontzettend hard voor gewerkt om weer terug te keren op het veld. We waren met z’n allen zó blij dat het was gelukt. En dan wordt hij door botte pech wéér getroffen.”

Tijdens de wedstrijd tegen Fiorentina viel Strootman uit met pijn aan zijn knie. Zijn moeder zat niet in het stadion, maar zag het thuis in Ridderkerk op televisie gebeuren. „Ik zag aan zijn gezicht dat het niet lekker zat. Dan is het vreselijk dat je op zo’n afstand zit en niets kunt doen. Kevin liet al snel iets weten, want hij weet in dit soort gevallen dat zijn ouders en broertje in spanning zitten. Hij stuurde dat de kans bestond dat het mee zou vallen, maar hij hield duidelijk een slag om de arm.”

WhatsApp

Omdat de kwetsuur toch veel ernstiger bleek te zijn dan gedacht, verbleef Strootman langer in Nederland dan hij had gehoopt.

Zijn moeder: „Natuurlijk is het dan fijn om gemakkelijker met elkaar te kunnen praten dan wanneer hij in Italië is. Maar het is ook moeilijk, omdat ik continu dacht: hij had eigenlijk bij zijn team moeten zijn. En we kunnen het natuurlijk niet alleen maar over die blessure hebben, daar zit hij totaal niet op te wachten. Hij krijgt daar al genoeg vragen over via WhatsApp en telefoontjes, hij wordt door iedereen gek gebeld. En als ik bij een wedstrijd van zijn broer ga kijken, vraagt iedereen natuurlijk ook hoe het met Kevin is. Daardoor word ik er voortdurend mee geconfronteerd. Dat is soms best lastig.”

Voorzichtig

Daar zal niet snel verandering in komen, want Strootman kan voorlopig niet meer in actie komen voor de club waar hij in de zomer van 2013 een contract tekende. Een enorme streep door de rekening voor de speler die was uitgegroeid tot een van de belangrijkste pijlers van het Nederlands elftal. „Het nadeel van kraakbeenschade is dat je op een gegeven moment geen pijn meer voelt, maar dat het nog niet is genezen. Kevin moet dus heel voorzichtig zijn.”

Berkelouw laat een korte stilte vallen. Dan: „Kon ik zijn blessure maar van hem overnemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.