Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 3 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

AFC uit Amsterdam beste amateurclub van Nederland

Een top 100 van de succesvolste voetbalclubs ter wereld of een Top 10 van de grootste voetbalstadions is er al langer. Het vakblad De Voetbaltrainer voegde er vorig jaar een nieuwe voetballijst aan toe bij het uitbrengen van de tweehonderdste editie van het vakblad: de Top 200 van de beste amateurvoetbalclubs in Nederland, gemeten naar het competitieniveau van het eerste team en de jeugdselecties.

Onbetwist de beste

Als onbetwiste nummer 1 komt AFC uit Amsterdam uit de bus. Het eerste team speelt in de Topklasse en hun selectiejeugdteams spelen doorgaans op het niveau waar zij veelvuldig profclubs tegenkomen. AFC werd in 1895 opgericht en is de oudste club van Amsterdam.

Het vakblad heeft gekeken naar het competitieniveau van acht jeugdteams (A1-A2-B1-B2-C1-C2-D1-D2) en het eerste team. Uit de top 20 van de complete lijst valt af te leiden dat het niet nodig is om als ‘topclub’ in een grote stad gevestigd te zijn.

Geen jeugd

Twee clubs die met hun eerste team in de Topklasse spelen, komen niet in de lijst van de Top 200 voor. Dat zijn WKE en Hoek HSV. Oorzaak: het niveau of het ontbreken van de jeugdselecties bij deze clubs. Vergeleken met de Top 200 van vorig seizoen zijn de vier grootste stijgers: afc EDO, FC Lisse, usv Hercules en WVF.

Er zijn vier clubs die met hun eerste team in de Derde Klasse of lager uitkomen, maar toch in de Top 200 voorkomen dankzij een hoog competitieniveau van de jeugdteams, te weten: Mierlo Hout, Roda ‘23, UVS en DWS (vierde klasse).

De top 10

1. AFC

2. OJC Rosmalen

3. UNA

4. Be Quick 1887

5. Barendrecht

6. Alphense Boys

7. Flevo Boys

8. Excelsior M

9. Hollandia

10. Quick (H)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.