Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Belgische bond wil daders tifo-actie vervolgen

Heel België is in de ban van de ‘Red Or Dead’-tifo van de supporters van Standard Luik. Anderlecht-speler Steven Defour, voormalig publiekslieveling van Standard, zag zich op een gigantisch spandoek onthoofd worden. Tot overmaat van ramp verloor Anderlecht de wedstrijd met 2-0 en werd Defour van het veld gestuurd wegens het wegtrappen van de bal.

Zie hier de beelden van de tifo-actie en de samenvatting van de wedstrijd:

https://www.youtube.com/watch?v=0E3zfnOUQ1s

Zijn vader is erg ontdaan. „In Stevens plaats had ik niet gespeeld zolang dat ding er hing”, zegt Defour senior in Het Nieuwsblad. „Dit gaat te ver. Gelukkig trekt Steven zich daar allemaal niets van aan. Ik hoop dat de voetbalbond de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, straft.”

Onderzoek

Competitiemanager Thibaut De Gendt verzekerde de Belgische pers dat de supporters die het spandoek meebrachten vervolgd zullen worden. „Over de opschriften op spandoeken staat niets in de bondsreglementen, maar in algemene termen zijn er wel sancties voorzien voor inbreuken tegen de waarden die het Belgische voetbal wil uitdragen. We moeten onderzoeken hoe we dit kunnen aanpakken.” Volgens De Gendt riskeren de daders een geldboete van 5.000 euro en een stadionverbod van vijf jaar.

Overigens was Standaard niet op de hoogte van de actie. De club laat weten bewust misleid te zijn door de supporters en een andere boodschap te hebben goedgekeurd. Vanochtend tweette Bob Claes, commercieel directeur van Standard, de originele foto. Die is inderdaad heel wat onschuldiger:

Het was echter wel diezelfde Claes die voor aanvang van de wedstrijd gisteren ongegeneerd een foto online zette van de controversiële tifo:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.