Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Amsterdamse sportscholen hebben last van ‘mannen die aan elkaar zitten’ en nemen maatregelen

Genoeg hebben ze ervan: Amsterdamse sportscholen nemen maatregelen omdat mannen de sauna’s gebruiken om ‘seksuele handelingen met elkaar te verrichten’. Zo nemen stafleden inmiddels regelmatig een kijkje in sommige sportschoolsauna’s om te controleren of alles wel ‘ordentelijk’ verloopt.

Het Parool schrijft dat meerdere sportscholen in Amsterdam niet alleen een plek zijn om te sporten, maar ook dienen als homo-ontmoetingsplaats. De sauna’s in de gym zouden worden gebruikt als plek waar ‘mannen seksuele handelingen met elkaar verrichten’.

Meerdere mannen die de krant sprak, beschrijven dat het begint met elkaar aankijken in de douche en sauna. Vervolgens raken ze elkaar aan en bevredigen ze elkaar met de hand. Tot orale seks of penetratie komt het meestal niet, zo schrijft de Amsterdamse krant.

Verschillende sportscholen hebben last van ‘mannen die aan elkaar zitten’

Dat fenomeen heet ook wel ‘cruisen’. Mannen – voornamelijk homoseksuelen – zoeken elkaar op publieke plekken op en verrichten daar erotische handelingen. Er gebeuren overigens wel vaker opmerkelijke dingen in een sportschool. Zo onthulde een blinde sporter vorig jaar nog dat hij was weggestuurd omdat hij ‘zou staren naar een vrouw‘.

Uit een rondgang van Het Parool onder sportschoolhouders en -gebruikers blijkt dat er meer Amsterdamse sportscholen zijn die de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met ‘mannen die aan elkaar zitten’. Niet alleen vestigingen van SportCity zijn de dupe, ook TrainMore en Basic-Fit komen naar voren als plekken waar cruising voorkomt. „Vaak zijn het wel een beetje dezelfde mensen”, zegt een man tegen de krant.

Een ander: „Het gebeurt wel heel discreet. Als twee mannen in een sauna zitten met een erectie, en er komt een derde binnen, zullen ze vaak direct hun handdoek voor hun geslachtsdeel doen. Pas als je het weet, zie je het.”

Gesloten sauna’s, reserveringen verplicht en controlerende sportschoolwerknemers

Gewaardeerd wordt het cruisen niet, ook niet binnen de gemeenschap. De Parool-journalist sprak een homoseksuele man. Die vindt het maar niks dat zijn sportschool cruising ‘gedoogt’. „Het wordt juist zó gedoogd in mijn sportschool dat ik me er niet aan kan onttrekken, ook al heb ik er geen behoefte aan.”

Sportscholen in Amsterdam proberen van alles om het fenomeen te stoppen. In een SportCity-vestiging in Amsterdam-Oud-West moet iedereen die de sauna in wil, eerst een plekje reserveren. Ook mogen er nog maar tien mensen in de sauna per keer en bovendien gaan de saunadeuren regelmatig open doordat werknemers even naar binnen gluren om te kijken of alles wel ‘ordentelijk’ verloopt.

Op de deur van die SportCity-vestiging verhullen ze niet waarom ze dit soort maatregelen nemen. „Vanwege een toenemend aantal meldingen over seksuele overlast”, zo valt op de deur te lezen. Sportschoolketen TrainMore heeft ‘mede om deze reden’ zelfs meerdere mannensauna’s gesloten. Basic-Fit zegt tegen de krant ‘het probleem niet te herkennen’.

‘Ik ben weggestuurd uit een sportschool omdat ik zou staren naar een vrouw’, onthult blinde sporter

Waarschuwing voor fitnessmiddelen: ‘Zijn gevaarlijker dan je denkt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties