Metro
Metro Opvallend 24 dec 2020 / 13:20 uur

Dit zijn de leukste, grappigste of mooiste kersttradities van andere landen

Nog maar een paar uur en dan is het kerst! Elk gezin heeft wel z’n eigen tradities met de feestdagen. Op eerste kerstdag altijd gourmetten, of cadeautjes op kerstavond. Maar per land verschillen die tradities ook nog flink. Zo is er bijvoorbeeld een land waar kerst al in september begint. Hieronder een paar van de leukste of gekste kersttradities ter wereld.

Kerst in september – Filipijnen

Twee kerstdagen (en een avond) niet genoeg voor je? Dan moet je eens kerst vieren in de Filipijnen. Je hebt dan wel een flink zakcentje nodig, want kerst begint daar al in september en duurt zo’n 128 dagen. Meteen op 1 september mag je de kerstboom optuigen, en pas op 6 januari is het weer klaar. Om alles extra feestelijk en magisch te maken, hangen er in veel steden en dorpen traditionele papieren lantaarns.

Die lampentraditie begon in 1928, met de productie van de eerste lampen van bamboe en papier. Toentertijd was er op het platteland nog geen elektriciteit, dus werden de lantaarns gebruikt om het pad te verlichten voor de gelovigen naar een kerstviering vol rituelen.

Krampus – Oostenrijk

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. In Oostenrijk is dat ook een beetje waar, maar dan net even heftiger dan bij ons met Sinterklaas. Daar hebben ze namelijk Krampus. Dat is een soort geitachtige duivel die kinderen komt straffen als ze stout zijn geweest. Het woord Krampus komt van het Hoogduitse woord Krampen, wat klauw betekent. En die heeft het monster zeker. Niet gek dat Oostenrijkse kinderen als de dood voor dit monster.

Kerstgeit – Zweden

Op veel pleinen in Nederlandse steden staan grote – en dan écht grote – kerstbomen, maar in Zweden kiezen ze voor een kerstgeit. Ja, dat lees je goed. Een enorme geit van stro. Geiten staan al symbool voor kerst in Zweden sinds historische heidense vieringen. Maar in 1966 werd de traditie nieuw leven ingeblazen, toen iemand besloot een enorme geit van stro te maken, die de Gävle Geit wordt genoemd.

Elk jaar staat de geit – van 13 meter hoog en 7 meter lang – op dezelfde plek. Je kunt de geit zelfs via een livestream bekijken. Maar bij de geit komt nog een gekke traditie kijken: bijna elk jaar steken vandalen ‘m in brand. De geit van Gävle is slechts een paar keer heelhuids december doorgekomen. Er werd zelfs extra beveiliging bij geplaatst, maar in 2016 was het dier in 51 jaar al 35 keer totaal verwoest.

13 dagen lang schoen zetten – IJsland

Het lijkt een beetje op Sinterklaas, maar dan net iets dichter bij kerst. In de Verenigde Staten vieren ze de twelve days of Christmas, in IJsland zijn dat er dertien. Baas boven baas, zullen we maar zeggen. Tijdens die dertien dagen mogen kinderen elke nacht hun schoen zetten. Dat doen ze vaak bij het raam, zodat de Kerstman makkelijk cadeautjes in hun schoenen kan doen. Waren ze lief, krijgen ze snoep. Stoute kinderen krijgen rotte aardappelen in hun schoen. En geloof ons, die wil je daarna echt niet meer aandoen.

Lichtfestival – De Verenigde Staten

Niets waar Amerikanen zo gek op zijn als kerst. En wat hoort er bij kerst? Heel veel lampjes. En dat betekent op z’n Amerikaans echt héél veel lampjes. Er is dan ook een speciaal soort festival, waarbij mensen in hun auto kerstversieringen bekijken. Dat kan bijvoorbeeld in Georgia, bij het lichtfestival Fantasy in Lights in de Callaway Gardens. Dat lichtfestival behoort volgens de National Geographic zelfs toe tot de top 10 mooist verlichte plekken tijdens de kerstperiode.

Ieder jaar tussen eind november en begin januari verlichten acht miljoen lampjes ’s avonds de tuinen van Callaway Resort in Pine Mountain, een uurtje rijden van Atlanta. Je rijdt door glinsterend verlichte bossen, langs een peperkoekhuis of een oversized adventskrans – allemaal gebouwd van duizenden lichtjes.

Lees ook: ‘Allerzwartste Congolees’-uitspraak van Schimmelpenninck onder vuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de leukste, grappigste of mooiste kersttradities van andere landen
Sluiten