Metro
Metro Opvallend 4 nov 2020 / 14:08 uur

Belgische studenten zijn op zoek naar ‘schaamhaar donateurs’

Vier Belgische studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) hebben wel een heel bijzonder schoolproject: ze verzamelen namelijk mannelijk schaamhaar. En jawel, ze zoeken nog donateurs.

Musia Mwankumi, Emiel Lenaert, Maria de Cort en Abigail Gypens maken namelijk een voorstelling voor hun bachelorproef. Het mannelijke schaamhaar is daar  onderdeel van. „Onze voorstelling gaat over de traditionele machtsverhoudingen tussen mannen en niet-mannen”, zegt een van de studenten, Musia Mwankumi, tegen Het Laatste Nieuws. „Door iets intiems zoals schaamhaar te vragen van een dominante groep binnen onze samenleving en er een mat mee te maken, draaien we de rollen eens om.”

Intiem haar

Het gaat dus specifiek om schaamhaar en geen ander lichaamshaar. Maar waarom? „Schaamhaar is het meest intieme haar dat op je lichaam groeit. Het is vaak taboe, we spreken daar niet over”, aldus de studente. Ze vervolgt: „Het is ook een symbool van de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Van vrouwen wordt verwacht dat ze zich scheren, van mannen niet. En praktisch gezien is schaamhaar een intiem onderdeel van jezelf dat je gemakkelijk kan missen. Na een paar maanden staat het er terug… en dan kan je opnieuw doneren.”

Met het gedoneerde schaamhaar willen de studenten een tapijt maken dat ze gebruiken tijdens hun voorstelling. De grote en vorm is afhankelijk van het aantal donaties. „We zijn blij met elke donatie, maar het is wel handiger als het haar minstens 2 centimeter lang is.” En niet onbelangrijk: “We vragen ook dat de donors zich eerst wassen voor ze zich scheren, en dat ze meerderjarig zijn.”

Doneren

Ben jij een man en wil je graag wat schaamhaar doneren? Dat kan gewoon! Waarschijnlijk is Nederlands schaamhaar net zo welkom als Belgisch schaamhaar. Het geschoren of geknipte materiaal kun je in een envelop opsturen naar: Postbus 41, Lange Kruisstraat 55, Gent. Na ontvangst zullen de studenten de haren verzamelen, grondig wassen, ontsmetten en misschien ook deels kleuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Belgische studenten zijn op zoek naar ‘schaamhaar donateurs’
Sluiten