Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Verongelukte vrienden geëerd in carnavalsoptocht

Ze wilden de kar eigenlijk niet afmaken, maar deden het toch. Juist om hun overleden vrienden te eren. ‘Mafklappers voor altijd’ staat er op de carnavalskar die de vrienden van Bram Kemper en Tim ten Have maakten. Bram en Tim verongelukten op 18 november 2017.

Ieder jaar bouwt de vriendengroep uit Nieuw-Heeten (Overijssel) een carnavalswagen voor de optochten in hun omgeving. Zo’n onderneming vraagt wat tijd, dus de bouw begon al in september. Vanzelfsprekend bouwden Bram en Tim mee. Na hun overlijden was de vriendengroep tot weinig in staat, schrijft De Stentor, maar een paar weken later besloten ze de kar toch af te bouwen en carnaval dit jaar juist extra bijzonder te maken.

De vijftien man tellende vriendengroep is hecht. Ze kennen elkaar al van jongs af aan, gingen samen naar school of maakten van alles mee in hun keet. De meesten zijn nu een jaar of twintig en de jongens delen alles met elkaar. Dat twee van hun beste maten er niet meer zijn, vinden ze dan ook erg lastig. „Nog steeds sta ik met gedachten aan hen op en ga ik ermee naar bed’’, zegt Wout ten Have, de neef van Tim. „Voortdurend word ik aan hen herinnerd. Wanneer ik de rouwkaartjes zie die op de kast staan, als ik langs het huis van Tim fiets. Maar dat vind ik helemaal niet erg. We mogen Bram en Tim niet vergeten.’’

Het ongeluk

Op 18 november 2017 ging het mis voor de toen 19-jarige jongens. „Ik heb Bram en Tim nog gesproken’’, vertelt vriend Falko. „Ze waren ‘s ochtends bezig geweest met de carnavalswagen en we aten samen tussen de middag een broodje döner kebab bij een marktkraampje in Heeten. Daarna zijn we uit elkaar gegaan. Zij reden later terug om verder te werken aan de carnavalswagen.’’

Dat is helaas nooit meer gelukt. De jongens reden omstreeks één uur ‘s middags met de auto tegen een boom aan. Er werd nog een traumahelikopter opgeroepen, maar die werd ook snel weer afgemeld. Het mocht niet meer baten, de jongens waren al overleden.

In Nieuw-Heeten leven veel mensen met de groep mee. Zo hebben ze gezamenlijk een vlag ontworpen ter nagedachtenis aan Bram en Tim. Deze vlag hangt op maar liefst twaalf carnavalswagens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.